Examenul de competenta profesionala la seminariile teologice din Arhiepiscopia Iasilor

Elevii de la patru seminarii din Arhiepiscopia Iasilor au sustinut, de la mijlocul acestei luni, examenul de certificare a competentelor profesionale pentru fiecare sectie absolvita. Atestatul a avut o comisie formata din profesori din cadrul seminariilor si un delegat de la Centrul eparhial Iasi.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt s-a desfasurat pe 18 mai 2011 atestatul de competenta profesionala pentru pictura. Cei 27 de elevi de la sectia Patrimoniu cultural au realizat cinci panouri cu scene din viata Mantuitorului. Seminaristii au fost grupati in echipe de cate cinci. Dupa cum ne-a explicat prof. Dan Tardea, panourile pictate in tehnica tempera cu emulsie de lemn vor impodobi un spatiu din cadrul seminarului. Delegatul Inalt Preasfintitului Parinte Teo-fan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost pr. lect. dr Mihai Vizitiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi.

La sfarsitul saptamanii trecute, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Vasile cel Mare“ din Iasi s-a desfasurat examenul de atestare a competentelor profesionale pentru elevii de la sectia Teologie pastorala si Patrimoniu cultural. La prima sectie s-au inscris si au absovit 33 de seminaristi, iar la cea de-a doua, cei 22 de absolventi, pe langa o lucrare de cunostinte teologice, au avut de pregatit o icoana pe care au realizat-o in perioada precedenta. Delegatul Mitropolitului Moldovei si Bucovinei a fost pr. prof. drd Bogdan Racu, referent in cadrul Sectorului Invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor. „Elevii s-au pregatit intens si au tratat cu multa seriozitate acest examen“, a declarat pr. prof. Dragos Bahrim, directorul seminarului iesean.

In zilele de 16 si 17 mai 2011, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ din Botosani a avut loc examenul de certificare a competentelor profesionale pentru 47 de absolventi (27 de la sectia Teologie pastorala si 20 de la Teologie Patrimoniu). Comisia care i-a examinat pe seminaristi a fost aprobata de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si de Inspectoratul Scolar Judetean Botosani. Delegatul Inalt Preasfintitului Teofan a fost pr. lect. dr Ilie Melniciuc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi.

Tot in primele doua zile ale acestei saptamani, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Ioan Iacob Hozevitul“ din Dorohoi a avut loc examenul de certificare a competentelor profesionale pentru elevii din clasa a XII-a, promotia 2011. Delegatul Inalt Preasfintitului Teofan a fost pr. lect. dr Alexandrel Barnea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi. Cei 20 de elevi inscrisi au sustinut probe la trei discipline, fiind declarati admisi.

Examenul de certificare a competentelor profesionale la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfintii Imp. Constantin si Elena“ din Piatra Neamt a fost sustinut in perioada 12-13 mai. S-au prezentat 16 elevi, care au fost declarati admisi de comisia de evaluare. Dupa cum ne-a relatat pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul institutiei, delegatul Inalt Preasfintitului Teofan in comisia de evaluare a fost pr. prof. dr Ioan C. Tesu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro
 

19 Mai 2011

Vizualizari: 463

Voteaza:

Examenul de competenta profesionala la seminariile teologice din Arhiepiscopia Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE