Exista sperante ca Centrul eparhial Timisoara poate depasi propria criza administrativa

Patriarhia Romana considera ca unele atitudini emotionale de simpatie si solidaritate fata de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nicolae al Banatului se explica si prin faptul ca opinia publica nu cunoaste in detaliu modul de functionare administrativa statutara a unui Centru eparhial si necesitatea aplicarii hotararilor Consiliului eparhial semnate de Chiriarhul (conducatorul) eparhiei.

De asemenea, nu se intelege suficient faptul ca dreptul de semnatura al Chiriarhului pe hotararile definitive ale Consiliului eparhial implica si datoria respectarii propriei semnaturi sau responsabilitatea aplicarii hotararilor semnate.

Daca problemele unei eparhii pot fi rezolvate in mod statutar-administrativ de catre Centrul eparhial, nu mai este nevoie de interventia expresa a Sfantului Sinod sau a Patriarhiei Romane. Sfantul Sinod, prin hotararile luate, nu urmareste sa creeze tulburari in eparhii, ci incearca sa aplaneze conflicte si sa inlature tulburari deja existente ca urmare a unei crize de autoritate sau de disfunctionalitate administrativa a Centrului eparhial in rezolvarea problemelor locale.

In consecinta, cheia rezolvarii problemelor de la Centrul eparhial Timisoara se afla tot acolo, iar nu la Bucuresti. In acest sens, ca urmare a recentei hotarari a Sfantului Sinod, se constata deja primele semne pozitive de restabilire a disciplinei administrative statutare la Centrul eparhial Timisoara. Acestea dau sperante ca Sfantul Sinod, la proxima sa sedinta de lucru, daca va constata ca situatia de la Centrul eparhial Timisoara s-a schimbat in bine, isi va schimba si el hotararea recenta.

Intrucat Patriarhia Romana are multe alte probleme bisericesti de rezolvat, recomandam timisorenilor, clerici si mireni, sa coopereze mai mult pentru a rezolva pe plan local problemele bisericesti locale. Solidaritatea patriotica locala trebuie completata cu responsabilitatea institutionala pentru lucrarea spirituala si pastorala a Arhiepiscopiei Timisoarei.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

01 Iunie 2011

Vizualizari: 460

Voteaza:

Exista sperante ca Centrul eparhial Timisoara poate depasi propria criza administrativa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE