Expozitia itineranta de icoane pe lemn 'Cu Hristos in suferinta'

Departamentul pentru copii și tineret al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București a pregătit o expoziție itinerantă de icoane pe lemn intitulată CU HRISTOS ÎN SUFERINŢĂ.

Această expoziție este organizată de Departamentul pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, cel de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București.

Icoanele au fost așezate chiar lângă racla acestei biserici care adăpostește veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, împodobind cadrul de sub amvon.

Facem precizarea că organizarea acestei expoziții este cu atât mai nimerită cu cât este foarte posibil ca ideea alegerii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași ca cel de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc să fi aparținut inițiatorului Departamentului pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon, părintele Petru Gh. Savin care în perioada 1906-1914 a urmat cursurile Seminarului Veniamin din Iași.

Reamintim că vernisajul acestei expoziţii a avut loc în cadrul manifestării cultural-educative #CARTEaREZISTĂ dedicată Zilei Internaţionale a Educaţiei contribuind la campania de strângere de cărți pentru instituţiile defavorizate din punct de vedere al fondului de carte. Menţionăm că piesa de rezistență a expoziție o reprezintă o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos Pantocrator în zeghe, amintind faptul că anul 2017 este dedicat de Patriarhia Română apărătorilor ortodoxiei din vremea persecuției regimului comunist din România.

Icoanele au fost pictate de către membrii Departamentului pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon în cadrul atelierelor de pictură, în cadrul cărora au fost organizate bibliotecile ad-hoc "Tinere, ia şi citeşte!".

Expoziţia prefaţează atelierul de teatru coordonat de doamna Simona Pandele în care se pregăteşte lansarea piesei de teatru "Osânda cărţilor" dedicată Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Pr. Dr. BOGDAN-AUREL TELEANU

12 Octombrie 2017

Vizualizari: 102

Voteaza:

Expozitia itineranta de icoane pe lemn 'Cu Hristos in suferinta' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE