Expozitie de carte veche la Muzeul de Arta Sacra 'Reintregirea' din Alba Iulia

Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia, organizeaza expozitia de carte romaneasca veche intitulata „Domnitorul Constantin Brancoveanu Ctitor al cartii religioase”.

Vernisajul va avea loc in data de 4 septembrie, de la ora 10.00 si se va desfasura in cadrul Muzeului de Arta Sacra „Reintregirea” aflat in incinta complexului Catedralei Ortodoxe.

Aceasta expozitie se inscrie intre manifestarile dedicate „Anului comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni” in Patriarhia Romana si constituie un pios omagiu inchinat Sfantului Constantin Brancoveanu, iubitor si ctitor al culturii si al limbii neamului romanesc.

Datele istorice arata ca Mitropoliei din Alba Iulia, domnitorul muntean i-a acordat in 1698, ajutor financiar de 6000 de aspri, ca sa-i fie „de intarire si ajutor, intrucat o stim ca pe o corabie ce se leagana in mijlocul valurilor marii”, iar la 15 iunie 1700 i-a daruit o mosie de la Merisani, in partile Argesului.

In 1699 la Alba Iulia a fost trimis Mihail Istvanovici, ucenicul Mitropolitului Antim Ivireanul, care a tiparit Chiriacodromionul (o editie revazuta a Cazaniei lui Varlaam de la Iasi, din 1643) si o Bucoavna, adica un Abecedar.

Cartile romanesti tiparite in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu au cunoscut o larga circulatie in Transilvania, ajungand pana in Maramures. Unele erau daruite de el insusi, dupa cum arata insemnarile facute pe ele de anumiti preoti.

Va invitam sa participati la vernisajul expozitiei de carte veche si sa deveniti iubitori ai culturii, acest tezaur inestimabil.

Sursa: reintregirea.ro

.

28 August 2014

Vizualizari: 216

Voteaza:

Expozitie de carte veche la Muzeul de Arta Sacra 'Reintregirea' din Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE