Expozitie de icoane romanesti, la Cluj-Napoca

Zeci de icoane pot fi vazute in aceasta perioada in spatiul expozitional al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din centrul orasului Cluj-Napoca. Lucrarile apartin artistului Marcel Muntean, conferentiar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din municipiu, sectia Arta sacra.

Vernisajul a avut loc luni, 7 aprilie 2014, de la ora 13, in prezenta studentilor, a profesorilor facultatii, dar si a iubitorilor de arta.

Intitulata „Izvoade si icoane romanesti” expozitia cuprinde aproape 30 de lucrari, replici pe lemn, panza si sticla ale unor icoane transilvanene.

„Icoana romaneasca de sorginte transilvaneana nu este o icoana intelectuala.

Nu ne impresioneaza ca cele ale lui Rubliov, prin spiritualitate, printr-un rafinament exagerat al liniilor, al compozitiilor si al raportului cromatic. Icoanele pe care le vedem expuse aici rostesc simplu. Iisus, in toate ipostazele, e primitor, daruitor, ni se adreseaza direct. El se uita in ochii nostri incercand sa ne vorbeasca pe acelasi grai”, a spus la vernisaj artistul Marcel Muntean.

Clujenii pot vizita expozitia pana in Saptamana Luminata, in Atelierul de icoane, situat in Piata Ştefan cel Mare nr. 5, in imediata apropiere a Turnului Croitorilor. Expozitia este deschisa de luni pana vineri, intre orele 10-16, iar intrarea este libera.

Autor: Grigore Samboan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

09 Aprilie 2014

Vizualizari: 278

Voteaza:

Expozitie de icoane romanesti, la Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE