Fostii detinuti politici si deportati in Baragan comemoreaza victimile din perioada comunista

Dl. dr. Grigore Draghia, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Deportati in Baragan, Filiala Mehedinti, anunta ca luni, 18 iunie, inccepand cu ora 10.00, va avea loc un ceremonial comemorativ solemn, aflat sub semnul unor rascolitoare trairi si aduceri aminte, in fata monumentului dedicat victimelor comunismului.

La monumentul ridicat in parcul Dragalina din Drobeta Turnu Severin, in prezenta a numerosi membrii ai asociatiei, va fi savarsita o slujba de pomenire de catre o delegatie de preoti a PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.



In acea trista zi, in urma cu 61 de ani, cateva mii de familii din Drobeta Turnu Severin si din intreg judetul Mehedinti au fost deportati in Baragan, fara a avea cunostinta de vreo vina savarsita.

In contextul incordarii relatiilor dintre Romania si Iugoslavia, exclusa in 1948 din Comintern, granita dintre cele doua tari a devenit o zona sensibila pentru guvernul comunist de la Bucuresti. Etniile prezente aici, in special in Banat, erau considerate drept "elemente cu un factor ridicat de risc". Urmand modelul sovietic, pe 15 martie 1951 Ministerul de Interne al Republicii Populare Romania a dat un decret de stramutare a acestei populatii.

Deportarile in Baragan au fost intreprinse de regimul comunist din Romania, cu scopul de a reloca fortat populatia care locuia pe o raza de aproximativ 25 km de granita cu Iugoslavia, din judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti in Campia Baraganului.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

 

.

15 Iunie 2012

Vizualizari: 952

Voteaza:

Fostii detinuti politici si deportati in Baragan comemoreaza victimile din perioada comunista 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE