Ganduri la 15 ani de la hirotonia si intronizarea IPS Iosif ca Arhiepiscop al Europei Centrale si Meridionale

Minunate sunt lucrurile Tale, Doamne!

Desi timpul lui Dumnezeu nu se masoara cu anii, slujirea lui Dumnezeu impleteste timpul Lui cel in afara de timp cu timpul nostru, masurat in ore, zile, saptamani, luni si ani, dandu-i acestuia din urma o perspectiva vesnica si mantuitoare.

Astfel, rastimpul de 15 ani de la hirotonia intru arhiereu si intronizarea ca arhiepiscop al mitropolitului nostru Iosif, desi scurt ca interval de timp, ne pare, celor care l-am trait ca protagonisti, "vesnic" de lung. Pare ca ceea ce se intampla in ultimii 15 ani, se intampla dintotdeauna.

Si aceasta pentru ca, in mod vadit, intensitatea si densitatea evenimentelor petrecute in Arhiepiscopia si respectiv, din 2001, in Mitropolia noastra, sunt la cote atat de inalte, incat dau timpului o conotatie "afara de timp". Acum putem constata in mod palpabil ca hirotonia unui episcop nu se reduce la un eveniment cu caracter personal, privat, ci priveste si implica, in mod efectiv si concret, intreaga "pleroma" a mitropoliei si a Bisericii. La aceasta se adauga si faptul ca, in timpul de azi se cuprind si toate trairile si implinirile (si neimplinirile) timpului trecut si care isi gasesc, la randu-le, mereu innoita implinire in ceea ce noua ne este dat, in mod privilegiat, sa traim astazi.

In noi traiesc si se implinesc (sau nu) inaintasii. Si atunci cand acestia au facut sacrificii si au suferit, mostenirea lasata de ei este cu atat mai pretioasa si mai responsabilizanta. Mostenirea tuturor inaintasilor nostri, ierarhi, preoti si mireni, care au pribegit pe meleaguri straine, la care s-au adaugat, uneori de generatii, fiii popoarelor care ne gazduiesc in cele zece tari din cuprinsul Mitropoliei, isi afla astazi rostul si plinirea in multimea de roade pe care le-a facut sa rasara, cu lucrarea si cu binecuvantarea lui Dumnezeu, in ogorul Mitropoliei noastre. Astfel, momentul aniversar pe care il traim este un prilej de a cugeta cu totii la marea binecuvantare pe care o avem de a fi impreuna-lucratori cu Dumnezeu in lucrarea Sa mantuitoare si sfintitoare a neamului omenesc de pe meleagurile Europei occidentale si meridionale, de a fi inclusi in planul mantuirii poporului lui Dumnezeu. Infricosat si minunat lucru este deodata si care presupune o mare responsabilitate ce consta in a sesiza si a intra in "gandul lui Dumnezeu", cu privire la calea cea mantuitoare de urmat in conditiile in care ne este dat sa traim!

De aceea, astazi, ca intotdeauna in Biserica, ne rugam Dumnezeului Parintilor nostri, binecuvantandu-L si multumindu-I pentru toate binefacerile revarsate asupra Intaistatatorului nostru si asupra intregii obsti a clerului si credinciosilor din cuprinsul Mitropoliei noastre in acesti 15 ani, rugandu-L pe Arhiereul Cel Vesnic sa implineasca si sa compenseze tot ceea ce nu am stiut sau nu am inteles sa implinim, dupa sfanta si mantuitoarea Sa voie!

In numele fratilor impreuna-episcopi din Sinodul Mitropolitan, precum si al tuturor clericilor, monahilor si al poporului binecredincios din Mitropolie, uram cu totii mitropolitului nostru, la ceas aniversar,
 
INTRU MULTI SI MANTUITORI ANI, INALTPREASFINTITE STAPANE!
 
+Episcopul Siluan
al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei

Sursa: mitropolia.eu

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 590

Voteaza:

Ganduri la 15 ani de la hirotonia si intronizarea IPS Iosif ca Arhiepiscop al Europei Centrale si Meridionale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE