Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul la Festivalul de Muzica Veche Bucuresti


Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul la Festivalul de Muzica Veche Bucuresti


In perioada 12 - 19 octombrie 2008, sunteti invitati la Festivalul de Muzica Veche Bucuresti, un eveniment prin care se doreste readucerea in atentia publicului a sonoritatilor pastrate din epocile medievala, renascentista si baroca.

Pe langa genurile erudite apartinand acestor perioade premergatoare Clasicismului muzical, in cadrul Festivalului veti putea asculta, concerte de muzica bizantina. 

 

Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul va sustine Miercuri, 15 octombrie 2008, orele 19:00, la Biserica Domnita Balasa, concertul - "Neamurile toate te fericesc pe tine".

Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul


Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul a fost infiintat in anul 2001, din dorinta de a face cunoscuta intr-o mai mare masura cantarea bizantina, muzica traditionala a bisericii ortodoxe. Grupul poarta numele schimonahului Nectarie (†1899), unul dintre cei mai renumiti cantareti de la Muntele Athos din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si, probabil, cel mai de seama psalt roman. Fondat de Valentin Gheorghe - fost protopsalt al bisericilor Sf. Arhangheli "Stavropoleos" si Sf. Grigorie Palama din Bucuresti, astazi cantaretul bisericii romanesti din Londra -, Grupul Nectarie Protopsaltul este condus din 2008 de Sabin Preda, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucuresti.

 

Cantarile pe care grupul le interpreteaza sunt scrise cu precadere de catre psalti romani din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu) si de tineri alcatuitori din zilele noastre (diaconul Constantin Cornel Coman, Virgil Ioan Nanu).

Grupul Nectarie Protopsaltul a participat la numeroase slujbe in biserici de mir si manastiri din intreaga tara si din Sfantul Munte Athos: "Sf. Ecaterina" (alaturi de Corul Bizantin Grec condus de Lykourgos Angelopoulos), "Sf. Grigorie Palama" si Sf. Treimi "Radu Voda" din Bucuresti; biserica "Sf. Trei Ierarhi" - Iasi; "Sf. Pantelimon" - Oasa (Alba); "Sf. Arhangheli" - catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia (alaturi de Corul Bizantin Grec); "Adormirea Maicii Domnului" - Sambata de Sus; "Bunei Vestiri" - Vatoped (Sfantul Munte) s.a. A cantat la privegheri de toata noaptea la bisericile "Sf. Grigorie Palama" din Bucuresti si "Sf. Dimitrie" - schitul "Lacu" (Sfantul Munte). De asemenea, a sustinut numeroase concerte ("Cantari bizantine la Nasterea Domnului" - Sala Radio, 2001; "Cantari la Invierea Domnului" - Manastirea Antim, 2002; "Cantari din Saptamana Patimilor" - biserica Sf. Spiridon, 2005; "Cantari din Postul Mare" - biserica Sf. Grigorie Palama, 2007 etc.) sau ca invitat in cadrul unor prestigioase festivaluri sau expozitii (Simpozionul International de Muzica Bizantina - Iasi, 2001 si 2003; Festivalul "Archaeus" - Bucuresti, 2003; Targul Mesterilor Cruceri - Muzeul Taranului Roman, 2003; programul "Romania in Advent" organizat de Institutul Cultural Roman - Roma si Potenza, 2006; Festivalul "Zilele icoanei bizantine" - Bucuresti, 2008).

Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul


A editat o caseta audio (Slujba Paraclisului celui Mare al Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, 2003) si doua CD-uri (Cantari la praznicul Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, 2005 si Slujba Paraclisului Sfantului Ierarh Grigorie Palama, 2008 publicat cu sprijinul Fundatiei Aldea - Tudorache) si pregateste un nou disc cu Slujba Paraclisului Sfantului Nectarie din Eghina.

 

Cu binecuvantarea fericitului intru pomenire patriarh Teoctist, membrii grupului au pornit tiparirea unei colectii de cantari psaltice. Primele doua volume - Cantari la Sfintele Taine si Ierurgii si Cantari la slujba Inmormantarii - au aparut in 2007, cu incurajarile pline de bucurie si cu generosul sprijin al manastirii Vatoped.

 

In paralel cu Festivalul de Muzica Veche Bucuresti 2008, in perioada 17-19 octombrie, se va desfasura, in incinta Palatului Sutu, Targul de Muzica Veche Bucuresti, un eveniment international ce reuneste constructori de instrumente vechi, publicatii, edituri, muzicieni.

 


Grupul Nectarie Protopsaltul - Concert la Muzeul Taranului Roman - VIDEO

.

12 Octombrie 2008

Vizualizari: 1730

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE