Hotararile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei din 5 martie 2013

In ziua de 5 martie 2013, la Resedinta Mitropolitana din Iasi, s-a intrunit, in sedinta de lucru, sub presedintia IPS Parinte Mitropolit Teofan, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Pe ordinea de zi a sedintei, la care au mai participat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Corneliu, Episcopul Husilor, PS Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, s-au aflat mai multe probleme privind viata bisericeasca din Moldova, care sunt de competenta Sinodului mitropolitan. Dintre hotararile luate si subiectele abordate, cu acest prilej, amintim:

- Necesitatea de a identifica locurile din teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei unde se afla inhumati ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, care sa fie pomeniti, in ziua mutarii acestora la Domnul.

- Importanta intensificarii misiunii in zonele in care au aparut persoane sau miscari eterodoxe, dar care activeaza sub aparenta unui cult ortodox.
- Aprobarea tematicii si bibliografiei orientative pentru obtinerea gradului I in preotie.


- Analizarea unui raport privind situatia si activitatile Asociatiei „Oastea Domnului” pe cuprinsul teritoriului canonic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
- Analizarea datelor statistice referitoare la structura confesional-religioasa in judetele din regiunea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in perioada 1992-2011.
- Initierea unor actiuni de sensibilizare a oficialitatilor, in sensul introducerii sau revizuirii, in viitoarea Constitutie a Romaniei, a unor articole care sa faca referire la numele lui Dumnezeu sau care sa sublinieze rolul familiei in societate, importanta traditiei crestine a poporului roman, evidentierea rolului pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a avut si il are in istoria tarii, a necesitatii predarii religiei in scoala, precum si importanta sustinerii romanilor aflati in afara granitelor tarii.

De asemenea, in cadrul sedintei, au mai fost analizate si alte probleme de ordin pastoral-misionar, administrativ-economic, precum si unele aspecte de disciplina bisericeasca.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor

.

05 Martie 2013

Vizualizari: 298

Voteaza:

Hotararile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei din 5 martie 2013 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE