Hramul 'Intrarii in Biserica a Maicii Domnului' la Manastirea Turnu

Sute de credinciosi din Eparhia Ramnicului si din tara s-au adunat miercuri, 21 noiembrie, la Sfanta Manastire Turnu, pentru a praznui „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, hramul bisericii vechi al chinoviei valcene.

Sarbatoarea a inceput cu slujba Privegherii, in seara zilei de 20 noiembrie, iar miercuri a continuat cu Acatistul „Bunei Vestiri” si cu Sfanta Liturghie.

Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiata de catre un sobor de preoti si diaconi condus de parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Eharhul manastirilor din Eparhia Ramnicului, in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului.

Dupa Sfanta Evanghelie, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, in cuvantul de invatatura rostit, a aratat insemnatatea sarbatorii „Intrarii in Biserica a Maicii Domnului”, subliniind importanta prezentei la slujbele Bisericii a crestinilor, in lucrarea pentru mantuirea sufletului.

La aceasta mare sarbatoare a crestinatatii ortodoxe praznuita la Manastirea Turnu au participat parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Eharhul manastirilor din Eparhia Ramnicului si staretul Manastirii Cozia, stareti si starete de la manastirile valcene, preoti si numerosi pelerini eparhie, dar si din tara.

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi. Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702. Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia-Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica veche a fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale. Intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.

In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman „Arutela”, stanca de piatra numita „Masa lui Traian” si baile termale de la Bivolari – pe malul stang al Oltului.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Noiembrie 2012

Vizualizari: 604

Voteaza:

Hramul 'Intrarii in Biserica a Maicii Domnului' la Manastirea Turnu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE