Hramul Manastirii Carlomanesti, judetul Galati

Joi, 16 august a.c., cand Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe Sfintii Martiri Brancoveni, Manastirea Carlomanesti din judetul Galati si-a sarbatorit ocrotitorii spirituali.In diminetia zilei de praznuire a Sfintilor Martiri Brancoveni, Sfanta Liturghie a fost savarsita sub inalta binecuvantare a arhiepiscopului locului, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, si a adunat in jurul Sfantului Potir un impresionant sobor de preoti si diaconi din parohiile Protopopiatului Tecuci, oficialitati locale, dar si un mare numar de credinciosi din parohiile invecinate, la care s-au adaugat numerosi credinciosi romani ce lucreaza in strainatate, veniti acasa in perioada verii.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiata o slujba de multumire pentru 47 de familii ce au implinit in anul acesta 50 de ani de la casatorie.

In cuvantul de invatatura, Chiriarhul a aratat legatura tainica dintre drept-credinciosii fii ai lui Constantin Brancoveanu, Constatin, Stefan, Radu si Matei si copiii prezenti. De asemenea, Inaltpreasfintitul Casian l-a infatisat credinciosilor pe Sfantul Constantin Voda Brancoveanu, ca model de tata, care-si iubeste cu adevarat fiii, incurajandu-i si imbarbatandu-i in nevoi, dar mai ales ca model de crestin adevarat, iubitor de Dumnezeu, de Biserica si de patrie.

Elevii participanti la programul catehetic national „Hristos impartasit copiilor“ din Carlomanesti s-au adaugat tinerilor din grupurile artistice „Cununita satului“ al parohiei Liesti si „Nadejdea crestinilor“ din comuna Pochidia, jud. Vaslui, care, invesmantati in autenticul port popular, au prezentat un program cultural-artistic ce a constat in recitarari de poezii si intonari de imnuri si cantari religioase si patriotice, in cinstea Sfintilor Martiri Brancoveni, ocrotitorii acestui asezamant monahal.

Ca bucuria comuniunii sa fie deplina, cei peste 2.000 de pelerini prezenti au fost invitati la agapa frateasca oferita in padurea situata langa biserica cea noua a manastirii, unde au fost impartite pachete cu hrana.

Incepand din anul 2012, ca urmare a unei Hotarari a Consiliului Local, comuna Certesti a intrat sub ocrotirea spirituala a Sfintilor Martiri Brancoveni.

Istoric
Situata intre localitatile Certesti si Carlomanesti, la 40 km NE de Tecuci, intr-un cadru natural deosebit, Manastirea Carlomanesti este un punct de interes religios reasezat, de curand, pe harta spirituala a Eparhiei Dunarii de Jos. Accesul spre manastire se face pe drumurile judetene 251A Tecuci – Corod si 251B Corod – Certesti.

Zidita pe locul unui schit in jurul anului 1445, atestata documentar la sfarsitul secolului al XVII- lea, manastirea avea sa fie integrata in secolul al XVIII-lea curentului de innoire duhovniceasca promovat de Sf. Paisie de la Neamt, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei.

La 1809 manastirea este mentionata ca metoc al Episcopiei Romanului. In 1821 este complet distruspa de eteristi si de turci, calugarii fiind nevoiti sa fuga.

Putinii monahi ramasi au schimbat cu cca 1 km locul manastirii, construind pana la 1824, o biserica de caramida, existenta si astazi. Dupa 1864 aceasta biserica a deservit credinciosii din localitatile din satele Carlomanesti si Certesti. La 1957 biserica este trasnita, incendiata si apoi parasita, in ruina.

Viata monahala este reluata in anul 1997, cand Chiriarhul Dunarii de Jos hotaraste reinfiintarea ei. In jurul vechii biserici de caramida se inalta astazi o biserica noua si un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugaciunii si odihna intr-un loc al linistei binecuvantate.

Sursa: edj.ro
 

.

17 August 2012

Vizualizari: 464

Voteaza:

Hramul Manastirii Carlomanesti, judetul Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE