HRISOVUL DE RESFINTIRE A CATEDRALEI PATRIARHALE DIN BUCURESTI, 26 OCTOMBRIE 2008


HRISOVUL DE RESFINTIRE A CATEDRALEI PATRIARHALE DIN BUCURESTI, 26 OCTOMBRIE 2008

H R I S O V

CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU CEL IN TREIME INCHINAT, IN CETATEA BUCURESTILOR S-A ZIDIT INTRE ANII 1656-1658 MANASTIREA "SFINTII IMPARATI CONSTANTIN SI ELENA", DE CATRE VOIEVODUL TARII ROMANESTI, CONSTANTIN SERBAN BASARAB.

BISERICA A FOST SFINTITA IN ANUL 1658 DE CATRE PATRIARHUL MACARIE AL ANTIOHIEI SI AL INTREGULUI ORIENT, IMPREUNA CU MITROPOLITUL STEFAN AL TARII ROMANESTI SI CU EPISCOPII DE RAMNIC SI BUZAU.

SFANTUL LOCAS A FOST PICTAT PENTRU PRIMA DATA IN ANUL 1668, IN TIMPUL VOIEVODULUI RADU LEON, CARE A HOTARAT PRIN HRISOVUL DOMNESC DIN 8 IUNIE 1688, CA MANASTIREA SA DEVINA RESEDINTA MITROPOLITANA.

LA 13 IULIE 1774, MITROPOLITUL TARII ROMANESTI GRIGORIE II, ADUCE DIN SATUL BASARABI DE PE MALUL DREPT AL DUNARII, MOASTELE SFANTULUI CUVIOS DIMITRIE CEL NOU SI LE ASAZA IN CATEDRALA INTR-O FRUMOASA RACLA DE ARGINT.

INTRE ANII 1834-1839 SE EXECUTA LUCRARI AMPLE DE RESTAURARE SI SE REPICTEAZA BISERICA DE CATRE ZUGRAVUL NICOLAE POLCOVNICUL, IN VREMEA PASTORIRII SFANTULUI MITROPOLIT GRIGORIE DASCALU AL TARII ROMANESTI.

IN ANUL 1925, ODATA CU PROCLAMAREA PATRIARHIEI ROMANE, VECHEA CATEDRALA MITROPOLITANA DEVINE CATEDRALA PATRIARHALA PROVIZORIE, IN CARE AU SLUJIT PANA ACUM TOTI PATRIARHII ROMANIEI.

ACTUALA PICTURA A FOST EXECUTATA DE PICTORUL DIMITRIE BELIZARIE INTRE ANII 1932-1935.

ICOANELE IMPARATESTI ALE CATAPETESMEI AU FOST LUCRATE IN EMAIL SI AUR DE OTILIA OTETELESANU INTRE ANII 1961-1964.

IN PRONAOSUL CATEDRALEI SE AFLA MORMINTELE PATRIARHILOR BISERICII ORTODOXE ROMANE: MIRON CRISTEA (+1939), NICODIM MUNTEANU (+1948), JUSTIN MOISESCU (+1986) SI TEOCTIST ARAPASU (+2007).

INTRE ANII 2007-2008 PRIN PURTAREA DE GRIJA SI ATENTA SUPRAVEGHERE A PREAFERICITULUI PARINTE PATRIARH DANIEL, LA CATEDRALA PATRIARHALA AU FOST EXECUTATE AMPLE LUCRARI DE CONSOLIDARE, RESTAURARE SI INFRUMUSETARE.

IN EXTERIOR A FOST REFACUTA TENCUIALA, A FOST INLOCUIT ACOPERISUL VECHI CU UNUL NOU TURNAT IN PLUMB, AU FOST PLACATE CU PIATRA TROTUARELE SI TREPTELE DE INTRARE, A FOST PLACATA CU MARMURA PARDOSEALA SFANTULUI ALTAR, AU FOST RESTAURATE ELEMENTELE DECORATIVE DIN PIATRA, AU FOST REALIZATE ICOANE IN MOZAIC SI AU FOST FIXATE IN OCNITELE DE PE FATADA PRIDVORULUI. AU FOST RESTAURATE VITRALIILE SI MONTATE FERESTRE TERMOPAN. AU FOST REFACUTE INSTALATIILE ELECTRICE, TERMICE, DE CLIMATIZARE SI DE SONORIZARE, AU FOST RESTAURATE CATAPETEASMA, MOBILIERUL DIN LEMN SI PICTURA MURALA. AU FOST EXECUTATE LUCRARI DE REABILITARE A CLOPOTNITEI, IN CARE AU FOST ADUSE SI INSTALATE PATRU CLOPOTE NOI DIN AUSTRIA.

LA IMPLINIREA A 350 DE ANI DE LA ZIDIREA SFANTULUI LACAS, A FOST RESFINTITA BISERICA CATEDRALEI PATRIARHALE, IN ZIUA POMENIRII SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE, IZVORATORUL DE MIR, 26 OCTOMBRIE, ANUL MANTUIRII 2008, DE CATRE PREAFERICITUL PARINTE PATRIARH DANIEL INCONJURAT DE IERARHII SFANTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMANE SI DE ALTI IERARHI DIN PATRIARHIA ANTIOHIEI SI BISERICA ORTODOXA GREACA.

POMENESTE, DOAMNE, PE TOTI CEI CE AU CONTRIBUIT LA RESTAURAREA SI INFRUMUSETAREA ACESTUI SFANT LOCAS, SPRE SLAVA TA SI MANTUIREA OAMENILOR.

+ D A N I E L
PATRIARHUL ROMANIEI

Sursa: basilica.ro

.

25 Octombrie 2008

Vizualizari: 344

Voteaza:

HRISOVUL DE RESFINTIRE A CATEDRALEI PATRIARHALE DIN BUCURESTI, 26 OCTOMBRIE 2008 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE