Icoana pictata de Parintele Arsenie Boca de la Biserica din Chichis

Duminica, 30 mai 2010, a fost o zi cu totul speciala pentru crestinii drept maritori din localitatea covasneana CHICHIS, dar si pentru cei din imprejurimi, deoarece s-a sarbatorit 270 de ani de la ridicarea bisericii monument istoric cu hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”. Cu aceasta ocazie s-a lansat o micromonografie a lacasului de cult in cadrul programului : Interculturalitate transilvana “ de catre CENTRUL DE CULTURA ARCUS. Coordonatorii colectiei fiind Prof. Petre STRACHINARU si Prof. Dan MANOLACHESCU. Redactori : Pr. Ioan Florin GAVRILA si Dr. Ioan LACATUSU , Tehnoredactor : Erich-Mihail BROANAR si Foto: Janos HENNING.

In alocutiunea sustinuta de domnul Dr. Ioan Lacatusu a fost prezentat un mic istoric al localitatii CHICHIS si al bisericii ortodoxe care printr-o pisanie de la anul 1740 se consemneaza ca locasul de cult a fost cumparat de la romanii din Tarlungeni jud. Brasov, fapt confirmat de catre cercetatorii de la Muzeul din Brukenthal din Sibiu . Alaturi de preotii ortodocsi la frumoasa prezentare au luat parte si preotul reformat impreuna cu cel unitarian din localitate.

Biserica din Chichis

Cu aceasta ocazie s-au sfintit noile clopote ale bisericii noi cu hramul “ Sfanta Treime “ ridicata in anii 1938-1940 in comuna CHICHIS . Slujba de sfintire a fost savarsita de I.P.S. IOAN SELEJAN Episcopul Covasnei si Harghitei si Parintele Protopop de Sfantu Gheorghe Ioan BERCU impreuna cu un sobor de preoti din zona . Predica tinuta de I.P.S. Ioan a fost de o exceptionala reverberatie sufleteasca si a miscat pana la lacrimi inimile credinciosilor aflati in biserica arhiplina din Chichis.

Marea mea surpriza a fost momentul cand am intrat in biserica sa ma inchin la sfintele icoane . Ridic cu sfiala privirea si vad o impresionanata icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus pictata in maniera unica a Parintele nostru ARSENIE BOCA . Va dati seama ce era in mintea mea atunci ? Ca iconar m-am intrebat automat daca aceasta icoana este pictata si daca este pictata chiar de Parintele ARSENIE ?. Raspunsul l-am primit imediat citind biletelul pus in coltul din stanga jos al icoanei: “Icoana MAICII DOMNULUI. Icoana pictata de Parintele ARSENIE BOCA”.

Biserica din Chichis - Icoana pictata de Parintele Arsenie Boca Biserica din Chichis - Icoana pictata de Parintele Arsenie Boca

Desi eram foarte emotionat de aceasta intalnire cu icoana parintelui , nu m-am exterorizat , dar mintea, inima si sufletul meu erau conectate la minunata descoperire . Dupa sfanta liturghie am stat de vorba cu Parintele paroh Ioan Florin GAVRILA care mi-a marturisit ca de la scoaterea la lumina si la inchinare a icoanei, multe lucruri minunate sau intamplat pentru dansul , familie , enoriasi si primii pelerinii veniti din tara. De atunci toate au luat amploare deosebita si se simte binecuvantarea Lui Dumnezeu si a Parintelui Arsenie Boca peste oamenii locului si a localitatii in sine . Chiar eu am remarcat ca biserica arata ca o bijuterie arhitectonica, curata si frumoasa, iar strada bisericii este asa de frumos aranjata si asfaltata exact ca intr-o statiune turistica… si ma miram in sinea mea – la venire – ce minune mare este pentru cei din Chichis sa aibe asemenea sosea. Acum ne-am dat seama ca toate aceste binefaceri sunt posibile datorita ocrotirii din partea sfantului Ardealului si al intrergii Romanii : Parintele Arsenie Boca . Iata cum s-a format un triunghi al icoanelor pictate de acest mare duhovnic al ortodocsilor : PRISLOP – CHICHIS - DRAGANESCU .

Foarte atent la detalii Parintele Ioan Florin Gavrila imi explica cum ca Biserica noua este amplasata intr-o rascruce de trei drumuri si a primit, deloc intamplator, hramul Sfanta Treime. L-am intrebat pe parinte cum a aparut aceasta icoana tocmai la Chichis ?. Mi-a raspuns ca nu se stie cum a ajuns aici, dar se stie cum a fost scoasa la lumina de catre o doamna din Bucuresti care a avut o viziune in care i s-a comunicat ca va gasii icoana aici la Chischis, sa vina si sa o inrameze , dar nu cu orice fel de rama ci cu una decenta... Ce a urmat se poate vedea cu ochiul liber .

Biserica din Chichis Biserica din Chichis

Iata ca s-a nascut un nou loc de pelerinaj in Romania , un loc binecuvantat din judetul Covasna , un loc usor accsibil datorita faptului ca se afla pe o ruta importanta a tarii pe DN 11: Brasov – Bacau – Iasi, la doar 25 km de Brasov si 12 km de municipiul Sfantului Gheorghe . Am spus special Sfantului Gheorghe , deoarece chiar asa frumos s-a exprimat Inalt Prea Sfintitul IOAN la predica cu ocazia Zilelor Sfantu Gheorghe de anul trecut . “ Orasul acesta ( Sfantu Gheorghe ), iubiti credinciosi, este chiar al Sfantului Gheorghe !… cate orase din tara si din lume se pot mandrii ca apartin si poarta numele unor sfinti ai Lui Dumnezeu ?“ ) . Desii multi dintre noi am trecut de zeci de ori pe drumul national, paralel cu biserica din Chichis , nu am stiut ce comoara duhovniceasca se afla aici si cat de la indemana ne este sa venim sa ne inchinam Maicii Domnului grabnic ajutatoarea si la prea iubitul ei fiu Domnul nostru Iisus Hristos cel inviat – reprezentati atat de frumos si de original in icoana pictata de Parintele nostru ARSENIE BOCA .

Greu ne-am despartit de Biserica din Chichis si de parintele paroh … mintea inca ne statea la icoana … dar ne-am linistit stiind ca ea ne astepata oricand noi vom putea sa mergem sa o revedem . Parintele paroh Ioan Florin GAVIRLA din CHICHIS asteapta cu drag pelerinii pentru a se inchina in fata sfintei icoane.

Foto si text : Matei Schinteie

Sursa: StiriOrtodoxe.ro

02 Iunie 2010

Vizualizari: 16777

Voteaza:

Icoana pictata de Parintele Arsenie Boca de la Biserica din Chichis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE