Iconari in Otopeni, editia a doua

Iconari in Otopeni

Centrul Cultural "Ion Manu" Otopeni

simpozion national organizat cu ocazia anului comemorativ

dedicat cinstirii Sfintilor Martiri Brancoveni

 

Editia a doua

Specificul artei si stilului brancovenesc in iconografia contemporana romaneasca

 

1. Atelier deschis cu participarea tinerilor iconari romani (3-6 noiembrie 2014)

2. Masa rotunda cu invitati din zone conexe icoonografiei brancovenesti (7 noiembrie 2014)

3. Lansare de film dedicat Arhimandritului Ioan, staret al manastirii Hurezi (8 noiembrie 2014)

4. Concert – Grupul psaltic “Stavropoleos” si vernisajul expozitiei (8 noiembrie 2014)

 

“Se spune ca regimul comunist nu a asezat intre figurile istorice definitorii pentru identitatea noastra nationala pe Constantin Brancoveanu, pentru ca l-a considerat un invins. Celor doi conducatori li se povestise sangeroasa scena a martiriului si au considerat-o de rau augur. Iata de ce abia in 1992 a fost posibil actul reparator al canonizarii Brancovenilor si trecerea lor binemeritata in randul sfintilor care ocrotesc spiritualitatea romaneasca. Avem, asadar, mai putin de un sfert de veac de cand exista preocupari in zona precizarii unei iconografii a acestor sfinti martiri. Tabloul votiv de la Hurezi, sursa prima si contemporana a chipurilor infatisate, a contribuit la delimitarea unui cadru. Insa iconarii si melozii au revizitat documentele vechi, arhivele, cronicile, pentru a complini detaliile atat de necesare pentru aducerea mai aproape de noi a acestor repere ferme de credinta ortodoxa.

Astazi, la trei veacuri de la martiriul lor, departe de ideea de a fi fost invinsi, Brancovenii sunt prezente vii, concrete, figuri cu caracter de exemplaritate.

Chiar daca manifestarile dedicate sfintilor martiri vor continua, incercam, prin cea de-a doua editie a simpozionului Iconari in Otopeni, sa sintetizam experienta acestui an jubiliar. Care sunt elementele definitorii ale artei brancovenesti, care sunt trasaturile sine qua non ale iconografiei sfintilor, cum si cat din stilul brancovenesc - singura contributie romaneasca majora la istoria artei universale - se reflecta in arta contemporana, iata doar cateva dintre dilemele la care cautam un raspuns.

Va invitam sa va alaturati acestui grup de tineri iconari, teologi, istorici de arta si sa ne insotiti in acest demers spiritual, cu framantarile omului modern, ancorat in viata cetatii, pentru care nevoia de repere duhovnicesti este una legitima si constant afirmata.”

(Madalina Mirea, curator)

 

Editia de anul acesta a proiectului Iconari in Otopeni este inchinata cinstirii Sfintilor Martiri Brancoveni si propune doua directii de discutie. Pe de o parte cea dedicata, prin ateliere deschise si conferinte, iconografiei Sfintilor. Pe de alta parte cea legata de tipul specific de deschidere culturala pe care il sustine si promoveaza Primaria Orasului Otopeni, un motiv in plus constituindu-l faptul ca, pe teritoriul orasului, in zona Odai, exista, conform marturiilor istorice, proprietati domnesti cunoscute sub numele de Mosia Brancoveanului.

 

Incercam cu aceasta noua ocazie sa dezvoltam un spatiu de intalnire a publicului cu invitati din zona arhitecturii ecleziale, dogmatica, iconografie, imnografie si istoria artei. Constituirea unei echipe si a unui fond iconografic legat printr-o aceeasi tematica reprezinta miza unei provocari de a depasi propunerile individuale si de a gestiona la nivel de grup un mod de lucru, caracterul normativ al unei picturi in spiritul si in sensul comemorativ brancovenesc.

Rezultatul va fi constituit dintr-un bun cultural ce va depasi o colectie de icoane – un reper complet, coerent si unitar al orasului.

 

Atelierele vor avea loc in perioada 3-6 noiembrie si vor fi deschise publicului in intervalul 9-13 si 14-19.

Vineri, 7 noiembrie, incepand cu ora 10, va invitam la masa rotunda ce va aduce in discutie subiecte legate de elemente iconografice, stilistice, arhitectonice, imnografice si istorice brancovenesti, alaturi de Preot Dr. Lector Univ. Jan Nicolae, pictor-restaurator Romeo Andronic, critic de arta Vladimir Bulat, curator Madalina Mirea, Lector Dr. Arh. Ana-Maria Goilav si diacon Cornel Coman.

 

Sambata, 8 noiembrie, incepand cu ora 18, va avea loc un eveniment special, de incheiere a atelierelor si deschidere a expozitiei, insotit de lansarea filmului “Un chip de lumina - Arhimandritul Ioan, staret al manastirii Hurezi intre anii 1692 – 1726” (editor Iuliana Mateescu). La ora 19.30, grupul psaltic “Stavropoleos”, condus de Arhid. Lector Univ. Dr. Gabriel Constantin Oprea, va prefata vernisajul expozitiei.

 

Intregul eveniment va avea loc la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, iar expozitia va ramane deschisa pana in 20 decembrie, fiind insotita si de lansarea unei publicatii destinata sa reflecte intregul proiect la nivel de texte, marturii si reproduceri de cea mai buna calitate din cadrul atelierului.

 

Pentru orice alte informatii puteti accesa / contacta:

iconariotopeni.blogspot.ro

iconariotopeni@gmail.com

 

Programul detaliat al evenimentului:

 

1. Atelier

3 – 6 noiembrie 2014 // program de lucru : 9:00-13:00 si 14:00-19:00

Acces liber pentru publicul larg pe toata durata desfasurarii atelierului.

 

Bogdan Verdes (Galati), icoana si fresca

Camelia Munteanu (Bucuresti), icoana si fresca

Camelia Popa (Otopeni), icoana

Catalin Palamariu (Bucuresti), fresca, ornamente exterioare

Cristian Badalan (Galati), icoana si fresca

Cristina Raileanu (Cluj-Napoca), icoana

Gabriel Giodea (Craiova), fresca

Marcel Furtuna (Iasi), fresca

Sorin George Nicolae (Bucuresti), icoana

Vitalie Ciocoi (Chitcani, Transnistria), fresca

 

ieromonah Savatie Bastovoi (m-tirea Noul Neamt, Transnistria), sculptura in lemn

Ana-Maria Goilav (Bucuresti), arhitectura

Claudiu Opaina (Bucuresti), mozaic

Bogdan Popa (Piscu, Ilfov), aurar

 

2. Masa-rotunda

vineri, 7 noiembrie 2014, ora 10:00

 

Preot Dr. Lector Univ. Jan Nicolae (Facultatea de Teologie, Alba-Iulia), Iconografia euharistica brancoveneasca

Romeo Andronic (pictor–restaurator), Conservarea si restaurarea picturii murale la biserica Sf. M. Mc. Gheorghe (sec. XVII), Mogosoaia - jud. Ilfov

Vladimir Bulat (critic de arta), Iconografia martirilor Brancoveni. De la Tomosul de canonizare la stilistica iconologica

Madalina Mirea (istoric de arta), Elemente stilistice reprezentative ale artei brancovenesti – o perspectiva istorica

Lect. dr. arh. Ana-Maria Goilav (UAUIM, Bucuresti), Un martyrion calator al Sfintilor Brancoveni

diacon Cornel Coman, Iconografie si Imnografie - convergente tehnice

 

3. Vernisaj

sambata, 8 noiembrie

 

ora 18:00

Iuliana Mateescu (editor), lansarea filmului Un chip de lumina - Arhimandritul Ioan, staret al manastirii Hurezi intre anii 1692 – 1726’

 

ora 19:30

Grupul psaltic “Stavropoleos” condus de arhid. lector univ. dr. Gabriel Constantin Oprea

Vernisaj - prezintă: primar Silviu Constantin Gheorghe; Mădălina Mirea, curator eveniment

 

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primariei Orasului Otopeni si al Centrului Cultural ”Ion Manu”.

Parteneri: Libraria Bizantina, Welde Romania, Total Comunicare, WM Outdoor & Indoor Advertising, Filos, La Vulturi

Parteneri media: Igloo, Observator Cultural, Lumea Credintei, Pemptousia, Familia Ortodoxa, Jurnalul de Ilfov, Radio Trinitas, TVR1, Universul Credintei

 

Echipa proiectului: Madalina Mirea (curator eveniment), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf), Ioan Popa (iconar si organizator)

29 Octombrie 2014

Vizualizari: 166

Voteaza:

Iconari in Otopeni, editia a doua 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE