Iconostas nou si un nou preot hirotonit pentru biserica romaneasca din Malainita

Duminica, 21 noiembrie 2010, la Biserica cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril si Sfanta Parascheva" din Malainita, pastorita de protopopul de Dacia Ripensis, Boian Alexandrovici, va fi sfintit iconostasul realizat recent cu sprijinul Institutului Cultural Roman, transmite Romanian Global News.

Sf. Liturghie va fi slujita de catre PS Dr. Daniil Episcop al Daciei Felix (al rom. din Serbia), PS. Lucian al Caransebesului , prot. Boian Alexandrovici si alti preoti din Romania.

La Sf. Liturghie va fi hirotonit intru preot diaconul Ioan Liviu Micu si va fi numit al doilea paroh al Malainitei si Remesianei.Vor fi prezenti reprezentanti ai asociatiilor romanești din regiune si ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Evenimentul incheie proiectul Timoc FEST - Tradiţie si spiritualitate romaneasca in Serbia, derulat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Țarii, in perioada martie - octombrie 2010. Dedicat comunitatii romanilor din Timoc (Nord-Estul Serbiei), acest program a cuprins reprezentatii de muzica si dans popular romanesc, expozitii de fotografie si proiectii ale filmelor documentare realizate in 2009 cu ocazia proiectului ICR intitulat Mediateca romanilor din Timoc, ateliere si cursuri practice de sculptura in lemn, pictura de icoane pe panouri portabile din lemn. In urma acestora a fost realizat si iconostasul Bisericii romanesti din Malainita.

Amintim ca, in 2008, pictura bisericii romanesti de la Malainita a fost realizata cu sprijinul ICR, de pictorul Mihai Dumitru, de la Universitatea Naţionala de Arte din Bucuresti.

Romanii din Serbia de Nord- Est (Timoc) traiesc intr-un spatiu care acopera a sasea parte din teritoriul Serbiei, delimitat la vest de raul Morava, la sud de muntele Artan, la nord si la est de Dunare. Conform unor cercetari recente, realizate de specialisti romani/vlahi din zona, se estimeaza ca, la ora actuala, populatia romaneasca din Timoc a ajuns la circa 300.000 de persoane.

Sursa: rgnpress.ro

19 Noiembrie 2010

Vizualizari: 419

Voteaza:

Iconostas nou si un nou preot hirotonit pentru biserica romaneasca din Malainita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE