Ierarhi, cler si credinciosi in ruga la Stanita

Ziua de 24 ianuaria va ramane ca fiind una deosebita pentru comuna Stanita. La primele ore ale diminetii, in bisericuta "Sf. Nicolae" din localitate, IPS Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, dupa ce, in seara zilei anterioare, IPS Arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos, s-a rugat in acelasi locas.

Interiorul bisericii si curtea acestuia aveau sa devina, o data cu ceasul al III-lea, neincapatoare pentru multimea clerului si a credinciosilor. ”Iubit de cei din jur si de familia sa, domnul Neculai Giosanu reprezinta pentru cei care l-au cunoscut si iubit modelul de "parinte crestin", innobilat de virtuti, un tata care si-a crescut copiii in dragoste fata de Dumnezeu si de neam, care s-a bucurat sa stie ca doi din cei opt copii ai sai au ales viata monahala, devenind slujitori vrednici ai Bisericii noastre: Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, si maica stavrofora Iosefina, stareta manastirii Varatec, din judetul Neam. Un om care si-a dedicat toata viata familiei sale, un om bun gospodar, harnic si darnic, cu o intelegere profunda a rostului vietii, a incercarilor si suferintelor, a bucurie si binecuvantarii lui Dumnezeu. Bunul Dumnezeu l-a binecuvantat pentru credinta sa, cu o familie frumoasa, plina de iubire si recunostinta", acestea au fost cateva din gandurile transmise de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane, prin Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Calinic al Argesului si Muscelului, familiei Preasfintitului Ioachim Bacauanul, la momentul despartirii de tatal, Necului Giosanu.

Un mesaj de condoleante a fost citit si din partea IPS Mitropolit Teofan, prin preotul consilier Constantin Sturzu. ”In primul rand, in ordinea importantei, sesizam un aspect biografic pe care-l socotesc a fi cel mai pilduitor. Neculai Giosanu s-a nascut si a trait intr-o zona ce are in centru localitatea Stanita, unde credinta ortodoxa primita din stramosi a fost pastrata nealterat si cultivata asiduu, de toate generatiile. Elocvent, in acest sens, este ca aici nu au putut patrunde niciodata idei si convingeri eterodoxe, dar mai ales faptul ca Stanita - comuna ce cuprinde si satele de primprejur -, a daruit Bisericii numerosi slujitori ai altarului sau purtatori de cin monahal, o cronica publicata recent enumerand peste 35 de preoti si monahi, originari de pe aceste meleaguri. Intre acestia, cei mai cunoscuti sunt Parintele Ioanichie Balan de la Manastirea Sihastria, Parintele Vichentie Malau de la Manastirea Secu sau preotul Costache Buzdugan, care a fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor vreme de 15 ani”, a transmis inaltul ierarh de la Iasi. Cuvinte cu o profunda incarcatura duhovniceaca au fost rostite si de IPS Arhiepiscop Teodosie si PS Episcop Calinic Botosaneanul.

Batrani si tineri din frumoasa comuna nemteana Stanita l-au petrecut pe raposatul parinte pe ultimul drum, insotind prin cantari si rugaciuni, soborul celor trei ierarhi, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Calinic Argatu si Preasfintitul Calinic Botosaneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, care au oficiat slujba de innmormantare, alaturi de un impresionant numar de stareti si starete de la manastirile moldave si preoti din toate zonele eparhiei Romanului si Bacaului. O zi a comuniunii intru dragostea de Hristos si rugaciune, ce a transfigurat, pret de cateva ceasuri, comuna Stanita, intr-un veritabil centru al Ortodoxiei romanest. Un semn de pretuire aratat de membrii insemnati ai Sfantului Sinod si de clerul moldav pentru valorile spiritualitatii romanesti nascute pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu.

Sursa: epr.ro

.

25 Ianuarie 2013

Vizualizari: 323

Voteaza:

Ierarhi, cler si credinciosi in ruga la Stanita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE