In Duminica Sfantului Grigorie Palama - slujba arhiereasca la manastire Sf. Ana

In Duminica a II a din Postul Mare, a Sf. Grigorie Palama, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si al Strehaiei va savarsi Sf. Liturghie arhiereasca a Sf. Vasile cel Mare la Manastirea Sf. Ana din Orsova.Sfantul asezamant monahal este ingrijit de o obste de maicute ce numara 27 de vietuitoare, aflate sub ascultarea Maicii Starete Justina Popovici.

Constructia acestui sfant lacas a fost realizata intre anii 1936-1939, dar, datorita regimurilor totalitariste, sfintirea sa a avut loc abia in data de 2 decembrie 1990.

Complexul monahal initial a fost alcatuit ditr-o biserica de lemn, cu elemente de stil traditional romanesc, si chilii pe ambele parti, ansamblul avand forma literei "U". In ultimul deceniu a mai fost construita clopotnita cu un altar de vara si un fost bloc de alimentatie publica in care functioneaza actualmente Muzeul memorial "Pamfil Seicaru", ctitorul lacasului de inchinare, biblioteca, trapeza si un atelier de croitorie.

Aducerea ramasitelor pamantesti ale lui Pamfil Seicaru, de la cimitirul "Sfanta Vineri" din Bucuresti, in incinta ctitoriei sale, a avut loc miercuri 19 octombrie 2005.

Pamfil Seicaru s-a nascut in 1894 in localitatea Beceni din judetul Buzau si a trecut la cele vesnice la 21 octombrie 1980 la Dachau - Germania.

Ctitoria sa, Manastirea Sfanta Ana, a fost ridicata ca multumire adusa lui Dumnezeu, pentru ca a fost salvat de la moarte in luptele care s-au dat pe Dealul Mosului, unde a participat in calitate de tanar sublocotenent al regimului17 Infanterie din primul razboi mondial, cat si in memoria eroilor camarazi cazuti pentru apararea pamantului romanesc. Asezamantul monahal a fost construit intre anii 1936-1939, perioada in care Pamfil Seicaru era director al ziarului „Curentul" si deputat in Parlamentul Romaniei. Acest lacas de spiritualitate care a primit hramul Sfanta Ana, dupa numele mamei ctitorului sau, nu a fost sfintit imediat dupa incheierea lucrarilor de constructie, sfintirea asezamantului fiind intarziata apoi de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial si, ulterior, de schimbarea regimului politic. Abia la 2 decembrie 1990 manastirea a fost redeschisa si pictura bisericii sfintita la 9 septembrie 1999, chiar in ziua hramului, de catre vrednicul de pomenire Mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

17 Martie 2011

Vizualizari: 624

Voteaza:

In Duminica Sfantului Grigorie Palama - slujba arhiereasca la manastire Sf. Ana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE