In Joia Patimilor se sfinteste impartasania pentru bolnavi

In Joia Mare se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. In cadrul acestei Liturghii, in toate bisericile ortodoxe are loc scoaterea Sfantului Agnet, din care se vor impartasi in cursul anului bolnavii si persoanele care nu pot ajunge la biserica din motive bine intemeiate.

Astfel, pe langa Sfantul Agnet, care se foloseste la Sfanta Liturghie, se mai scoate inca un agnet, care se sfinteste odata cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei si fara sa se binecuvanteze fiecare separat. Sunt asezate pe acelasi disc si impreuna sunt aduse pe Sfanta Masa la Vohodul mare. Al doilea Agnet va fi pastrat pana in Martea Luminata cand va fi uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala.

Dupa ce a fost sfaramat, va fi pus intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Din acest Agnet, preotul va impartasi bolnavii in cursul intregului an.

Sfantul Agnet inseamna „miel” si el reprezinta pe Hristos. Agnetul este o particica in forma de patrat din precura pe care sunt imprimate cuvintele: IS, HR, NI, KA - Iisus Hristos Biruitorul.

.

01 Aprilie 2010

Vizualizari: 989

Voteaza:

In Joia Patimilor se sfinteste impartasania pentru bolnavi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE