In prima zi a anului, la toate bisericile se vor oficia slujbele speciale, denumite Moliftele Sfantului Vasile


Prima zi a anului se deschide cu o sarbatoare importanta pentru toti crestinii ortodocsi. Urmand firul istoric al vietii Mantuitorului, dupa Nasterea Domnului, la 1 ianuarie este randuita serbarea Taierii-imprejur a Domnului nostru Iisus Hristos ca prunc. Sarbatoarea nu este tot atat de veche ca cea a Nasterii. Era generalizata in secolul V (probabil dupa ce Craciunul a inceput sa fie serbat si in Rasarit, la 25 decembrie). De atunci, se pastreaza primele predici, tinute cu acest prilej de unii dintre marii predicatori ai secolului.

In Apus, primele mentiuni despre serbarea ei sunt din Galia (sec. VI) si apoi de la Roma (sec. IX). La inceput, crestinii posteau in aceasta zi, pentru a se deosebi de pagani, care, in aceeasi zi, sarbatoreau pe Ianus, zeul pacii si al razboiului, si inceputul anului nou (Calendae Ianuarii, sarbatoarea Calendelor), care coincidea si cu sfarsitul sarbatorii Saturnaliilor; iar in unele parti se serbau si Brumaliile, in cinstea lui Dionisios (Bachus), zeul vinului si al betiei, numit si Vromius, precum si sarbatoarea numita Vota (in cinstea zeului Pan, zeul padurilor). Toate aceste sarbatori, foarte populare la pagani, erau impreunate cu ospete, petreceri zgomotoase, jocuri si obiceiuri indecente si imorale, impotriva carora Sfintii Parinti din secolele IV-V au tinut cuvantari fulminante. Asemenea obiceiuri paganesti au persistat multa vreme, chiar dupa biruinta crestinismului, caci Sinodul Trulan (692) inca se vedea silit sa ia masuri impotriva lor. De altfel, unele dintre ele supravietuiesc pana astazi (ospetele din noaptea Anului nou sau "Revelionul" si firitisirile de a doua zi). Odata cu disparitia paganismului si cu uitarea sarbatorilor respective, crestinii au incetat postul si au inceput sa praznuiasca taierea imprejur a Domnului, cu bucurie, ca si pe celelalte praznice imparatesti. In aceeasi zi s-a adaugat, cu timpul, (chiar de la sfarsitul sec. IV) si sarbatoarea Sfantului Vasile, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, a carui liturghie se savarseste in aceasta zi. Este ziua cand se oficiaza si o serie de rugaciuni speciale, moliftele Sfantului Vasile, pentru binecuvantare si izbavire de sub puterea diavolilor. E totodata si inceputul anului civil, pe care Biserica l-a tolerat, consfintindu-l prin serviciul Tedeum-ului, care se savarseste in biserici in aceasta zi, dupa Liturghie.

 

Sursa: Ziarul de Bacau

.

27 Decembrie 2006

Vizualizari: 5709

Voteaza:

In prima zi a anului, la toate bisericile se vor oficia slujbele speciale, denumite Moliftele Sfantului Vasile 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE