Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei la ceas aniversar

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei implineste astazi 59 de ani.

Arhipastorul nostru s-a nascut la data de 2 iulie 1953, in comuna Basesti, judetul Maramures, din parintii Dumitru si Rozalia, tarani ortodocsi evlaviosi, primind la botez numele Ionel.

Raspunzand vocatiei pentru preotie, s-a inscris la cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit in anul 1973, ca sef de promotie. In anul 1974, incepe cursurile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care, dupa primul an, le continua la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. Aici obtine in 1978 titlul de "Licentiat in Teologie", cu calificativul "exceptional", fiind sef de promotie.

La 1 august 1978 a fost inchinoviat la Manastirea Sinaia, judetul Prahova, unde este tuns in monahism, la 14 octombrie 1978, primind numele Irineu, avand astfel ca patron ceresc pe Sfantul Irineu de Lyon, praznuit in ziua de 23 august. Doi ani mai tarziu, la 14 octombrie 1980, a fost hirotonit ieromonah, desfasurand o bogata activitate pastorala.

In perioada 1981-1984, a frecventat cursurile de doctorat in teologie in cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, la Sectia Teologie sistematica, sub indrumarea parintelui prof. dr. Dumitru Radu, titularul Catedrei de teologie morala. La 10 iunie 1984, Patriarhul de pioasa amintire Iustin Moisescu i-a acordat rangul de protosinghel.

Intre anii 1985 si 1988 a beneficiat de o bursa de studii, oferita de Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton (New Jersey - USA). La aceasta vestita scoala teologica a urmat cursuri de specializare in domeniul Moralei crestine si Eticii sociale, sub indrumarea profesorului Dr. Charles West, primind atestatul de „Research Scholar”. Peste ocean, a desfasurat si o fructuoasa activitate ecumenica si misionara, atat in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a celor doua Americi, cat si in cadrul Comunitatii ortodoxe „Sfantul Fotie” din Universitatea Princeton.
A fost hirotonit si instalat Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, cu titlul „Bistriteanul” la sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in biserica, 21 noiembrie 1990.

In data de 19 mai 2011, in cadrul sedintei de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Inaltpreasfintia Sa a fost ales in scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Ceremonia de intronizare a noului Arhiepiscop al Alba Iuliei a avut loc duminica, 5 iunie, in Catedrala Reintregirii.

La ceas aniversar, Radio Reintregirea si angajatii Centrului Eparhial ii ureaza Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Irineu, „La multi ani!” si pastorire rodnica in slujba lui Dumnezeu si a Bisericii lui Hristos.

Intru multi ani Inaltpreasfintite parinte Arhiepiscop!

Sursa: Radio Reintregirea
 

02 Iulie 2012

Vizualizari: 325

Voteaza:

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei la ceas aniversar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE