Incepe Olimpiada Nationala de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe

Municipiul Iasi va gazdui, in perioada 18-21 aprilie, Olimpiada Nationala de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe, editia a XVI-a. Pe langa concursul la cele patru discipline care va fi sustinut, elevii seminaristi din toata tara vor asista la Sfanta Liturghie, vor cunoaste orasul Iasi si vor merge in pelerinaj la manastiri. 

La Catedrala mitropolitana din Iasi va fi oficiata astazi, de la ora 18:00, o slujba de Te Deum cu prilejul debutului celei de-a XVI-a editii a Olimpiadei Nationale de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe. Momentul religios va fi urmat de festivitatea de deschidere a olimpiadei, care va avea loc in Sala "Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iasi. Maine dimineata, de la ora 7:30, concurentii din toata tara vor asista la Sfanta Liturghie care va fi oficiata in Paraclisul "Sfintii imparati Constantin si Elena“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Vasile cel Mare” din Iasi.

Desfasurarea propriu-zisa a concursului va avea loc maine, 19 aprilie, intre orele 9:00-13:00. De la ora 14:30, tinerii seminaristi vor merge intr-un pelerinaj la manastirile Cetatuia, Galata si Hadambu.

Vineri, 20 aprilie, de la ora 8:00, in paraclisul seminarului iesean se va savarsi Sfanta Liturghie. Rezultatele concursului vor fi afisate incepand cu ora 11:00, iar pana la ora 12:00 se vor putea depune eventualele contestatii. De la ora 13:00, concurentii vor face turul orasului Iasi pentru a vizita cateva dintre cele mai reprezentative lacasuri de cult si obiective turistice. in seara zilei de vineri (ora 20:30) se vor afisa rezultatele finale.

In Sala "Dr. Iustin Moisescu“, va avea loc sambata, 21 aprilie, de la ora 9:30, festivitatea de premiere, in prezenta inalt Preasfintitului Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Olimpiada Nationala de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe este organizata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectoratul scolar Judetean Iasi si Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Partenerii editiei din acest an de la Iasi sunt: Consiliul Judetean Iasi, Primaria Iasi, SC Antibiotice SA Iasi, Editura "Sfantul Mina“ din Iasi, Centrul cultural-misionar Doxologia al Arhiepiscopiei Iasilor, Protopopiatul Iasi 1, Protopopiatul Iasi 2, Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfantul Vasile cel Mare“ din Iasi, Regia Autonoma de Transport Public Iasi, "Ziarul Lumina“, Radio TRINITAS, TVR Iasi si Portalul Doxologia.

"Alegerea Iasului ca locatie pentru desfasurarea Olimpiadei Nationale de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe nu este intamplatoare. in ultimii ani, elevii ieseni au luat numeroase premii la aceasta olimpiada si de aceea consider ca este o alegere fireasca“, a declarat pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie in cadrul Inspectoratului scolar Judetean Iasi.

La competitie vor participa 110 elevi (clasele IX-XII) de la 36 de seminarii si scoli teologice din 26 de judete. Concurentii vor sustine probe la disciplinele: Dogmatica si Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Studiul biblic al Noului Testament si Studiul biblic al Vechiului Testament. Pentru fiecare an de studiu este cate o disciplina la care se va sustine proba de concurs in cadrul olimpiadei.

Presedintele comisiei centrale de organizare si evaluare este conf. univ. dr. Vasile Timis, de la Universitatea "Babes-Bolyai“ din Cluj Napoca, iar presedintele executiv al comisiei este prof. Catalin Paslaru, inspector scolar general pentru religie in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Presedintele de onoare al intregii competitii este IPS Parinte Mitropolit Teofan.

Sursa: doxologia.ro

18 Aprilie 2012

Vizualizari: 830

Voteaza:

Incepe Olimpiada Nationala de Religie pentru seminarii si licee teologice ortodoxe 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

olimpiada religie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE