Inceputul Perioadei Triodului

In Biserica Ortodoxa, duminica va incepe Triodul. Numita si „perioada prepascala”, Triodul precede perioada Penticostarului si urmeaza unui alt interval, cel mai lung din anul bisericesc, Octoihul. Cuvantul „triod” provine din limba greaca.

„Etimologic privind tria in limba greaca inseamna trei, oda inseamna cantare, trei cantari. Denumirea aceasta este data de fapt de Sfantul Teodor Studitul pentru ca (…) in perioada aceasta pana la Saptamana Mare el a alcatuit un set de tropare de condace si icoase numindu-le tri ode”, dupa cum a precizat pentru TRINITAS TV pr. Lect. Dr. Mihai Marian de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Triodul tine 10 saptamani, de la Duminica Vamesului si a Fariseului pana in Sambata Mare.

„Toata aceasta perioada a Triodului este structurata in doua, sau in trei, daca privim cu mai multa acrivie. Perioada de pregatire a Sfantului si Marelui Post, perioada care incepe cu Duminica Vamesului si Fariseului si se sfarseste cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, sau Duminica Branzei cum este numita in popor; perioada propriu zisa a postului incepand cu lasata secului de branza pana la Duminica Floriilor si Saptamana Mare care este o saptamana specifica si plina de frumuseti duhovnicesti (…) o saptamana care indeamna pe credincios sa se apropie cu mai multa ravna si cu mai multa pocainta spre sarbatoarea sarbatorilor, Pastele Domnului”, a mai spus Parintele Mihai Marian.

Perioada Triodului este singura perioada a anului liturgic in care se oficiaza toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Rasaritene. Totodata, cantarile din cadrul slujbelor sunt speciale.

„Incepand cu Duminica Vamesului si Fariseului ascultam la Utrenie o cantare foarte frumoasa Usile Pocaintei … In prima Saptamana a Sfantului si Marelui Post observam Canonul Sfantului Andrei Criteanul, un canon plin de pocainta in care crestinul spune de fiecare data Miluieste-ma Dumnezeule Miluieste-ma. Specifica acestei perioade este Liturghia Darurilor Mai Inainte Sfintite, o liturghie plina de taina, (…) sunt prezente in perioada Triodului metaniile sau starea aceasta de prosternare a credinciosului prin care marturiseste moartea cu Hristos si Invierea cu Hristos”, dupa cum a marturisit parintele Mihai Marian.

Zilele de miercuri si vineri din prima saptamana a Triodului sunt zile cu harti, in care nu se posteste.

Sursa: basilica.ro
 

01 Februarie 2012

Vizualizari: 417

Voteaza:

Inceputul Perioadei Triodului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE