Incheierea conferintelor preotesti in Arhiepiscopia Timisoarei

Cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, in perioada 30 mai- 7 iunie a.c. s-au desfasurat in Arhiepiscopia Timisoarei conferintele preotesti pe semestrul I al anului 2012. In cadrul intalnirilor au avut loc dezbateri pe tema Anului Omagial al Sfantulu Maslu si ingrijirii bolnavilor.

Conferintele preotesti intrunite la sediile celor sase protopopiate ale eparhiei au fost precedate de obisnuitul Te-Deum, in cadrul caruia preotii slujitori au rostit cuvinte de invatatura referitoare la intelesurile duhovnicesti desprinse din pericopa evanghelica lecturata.

Subiectele dezbatute cu prilejul conferintelor preotesti au avut in atentie propunerea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, privind declararea anului 2012- „ Anul Omagial al tainei Sfantului Maslu si ingrijirii bolnavilor”. Totodata au fost abordate o serie de probleme de ordin administrativ, liturgic si pastoral- misionar.

Intrunirea preotilor din protopopiatul Faget

Ultima conferinta preoteasca din semestrul I al anului 2012 a avut loc joi, 7 iunie, la sediul protopopiatului Faget, si a intrunit clericii de la cele 46 de parohii de pe raza protopopiatului. Intalnirea s-a desfasurat in prezenta pr. Ionel Popescu, vicar- administrativ al eparhiei si pr. Bujor Parcurar, protopopul Fagetului, fiind prezidata de Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Referatul conferintei a fost sustinut de pr. Bogdan Stanila, de la parohia Leucusesti, si a pus in atentia slujitorilor Sfintelor Altare slujirea cu evalvie si traire a Tainei Sfantului Maslu, precum si necesitatea respectarii randuielii asa prezentata in Moliftelnic. Totodata, a prezentat unele practici necanonice ale acestei Sfinte Taine precum, deschiderea Sfintei Evanghelii de catre credinciosi, ungerea cu untdelemn sfintit a obiectelor si lucrurilor ce apartin unor persoane care nu sunt prezente la oficierea Tainei. In partea a doua a conferintei a fost analizata activitatea de asistenta sociala la nivelul parohiilor si situatia justificarii sumelor alocate constructiilor de la bugetul de stat.

„ Subiectul intalnirilor preotesti din acest an a adus in atentie tema propusa de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Taina Sfantului Maslu si ingrijirea bolnavilor. Tema nu numai ca ne aduce in atentie o invatatura biblica extrem de utila, ci ne prezinta roadele rugaciunii credintei care aduc tamaduire trupeasca si sufleteasca, prin iertarea pacatelor. Cu prilejul conferintelor au fost analizate modul de slujire si expunerea cuvantului de invatatura dublat de intotdeauna Sfanta Scriptura.Totodata, fost prezentate experiente pastorale din parohii si s-au facut numeroase completari privind implicarea directa a preotului in ajutorarea enoriasilor celor aflati in suferinte. Nu in ultimul rand, a fost accentuata puterea Cuvantului lui Dumnezeu din Sfanta Scriptura, un cuvant care transforma, schimba vieti si aduce pe om la Dumnezeu”, a declarat pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al eparhiei.

Vizita la biserica parohiei Faget

In continuarea aceleasi zile, Preasfintitul Paisie Lugojanul a vizitat santierul viitoarei biserici a parohiei Faget, ce va purta hramul „ Inaltarea Domnului”. Piatra de temelie a sfantului lacas a fost pusa in anul 2001 de catrea Preasfintitul Lucian, episcopul Caransebesului, la aceea vreme, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Din lipsa de fonduri, lucrarile au inceput de abia in anul 2003, prin purtarea de grija a parintelui paroh Ioan Jurj. Necesitatea acestei biserici s-a resimtit datorita spatiului neincapator al actualului lacas de cult si a numarului de credinciosi aflat crestere in acest oras.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

07 Iunie 2012

Vizualizari: 323

Voteaza:

Incheierea conferintelor preotesti in Arhiepiscopia Timisoarei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE