Intaistatatorii de Biserici Ortodoxe au oficiat Sfanta Liturghie la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol

In Duminica Ortodoxiei Intaistatatorii de Biserici Ortodoxe Autocefale participanti la lucrarile Sinaxei care s-au desfasurat de pe 6 pana pe 8 martie la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol au oficiat duminica, 9 martie, Sfanta Liturghie in Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din cartierul Fanar (Istanbul).

Sfanta Liturghie a fost oficiata de 12 Intaistatatori de Biserici Ortodoxe:

† Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului,

† Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei si a Intregii Africi,

† Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului,

† Kiril, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii,

† Irineu, Patriarhul Serbiei,

† Daniel, Patriarhul Romaniei,

† Neofit, Patriarhul Bulgariei,

† Ilia al II-lea, Patriarhul Georgiei,

† Chrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului,

† Ieronim, Arhiepiscopul Atenei si a toata Elada,

† Sava, Mitropolitul Varsoviei si a toata Polonia,

† Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Arhimandritul Bartolomeu Samaras, Secretarul Sfantului Sinod al Patriarhiei Ecumenice a citit comunicatul comun al Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe. Intaistatatorii au savarsit, dupa Sfanta Liturghie, o slujba de pomenire (Trisaghion) pentru patriarhii ortodocsi trecuti la Domnul si pentru odihna sufletelor celor adormiți pentru dreapta credința ortodoxa.

La final, a urmat o procesiune cu icoanele, in curtea Patriarhiei Ecumenice, apoi Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe au binecuvantat poporul de la balconul Palatului Patriarhal.

Mai multe detalii aflam de la reporterul Radio TRINITAS Aurel Moisiuc prezent la eveniment: „Fiecare ierarh a purtat in mana cate o icoana, iar la final Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a citit rugaciunea de sfintire a icoanelor si a binecuvantat pe cei prezenti. In cadrul Sfintei Liturghii a fost citit documentul care cuprinde concluziile Sinaxei Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe. De asemenea, s-a hotarat ca Sinodul Panortodox sa se desfasoare in anul 2016 in vechea cetate a Constantinopolului. Totodata, s-au constituit comisiile de lucru pe departamente care vor analiza si pregati lucrarile premergatoare. In concluzii sunt cuprinse temele Sinodului Panortodox care vor fi reluate, analizate si discutate in cadrul Consiliilor pregatitoare. In aceasta seara Preafericitul Parinte Patriarh Daniel are programata o vizita in mijlocul comunitatii romanilor de aici din Istanbul, mai precis la Biserica Sfanta Mucenita Paraschevi din Istanbul”.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

09 Martie 2014

Vizualizari: 254

Voteaza:

Intaistatatorii de Biserici Ortodoxe au oficiat Sfanta Liturghie la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE