Intalnirea liderilor religiilor monoteiste din Europa cu inalti reprezentanti ai Institutiilor europene

La invitatia Comisiei Europene si a Parlamentului European, cu binecuvantarea Prefericitului Parinte Patriarh Daniel, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon al Targovistei, Exarh patriarhal pentru relatiile cu institutiile europene, a participat, luni 11 mai 2009, la Bruxelles, la intalnirea liderilor religiilor monoteiste din Europa cu inalti reprezentanti ai institutiilor europene. Reuniunea a fost coprezidata de Presedintele Comisiei Europene, Dl. Jose Manuel Barroso, si de Presedintele Parlamentului european, Dl. Hans-Gert Pottering, tema acestei intalniri fiind: „Criza economica si financiara: contributii etice la guvernarea economica europeana si globala”. La discutii au participat si Dl. Joaquin Almunia, Comisarul pentru Afaceri economice si monetare, Dl. Jan Figel, Comisarul pentru educatie, formare, cultura si tineret, precum si alti reprezentanti ai Comisiei europene.

Participantii au subliniat, in special, faptul ca impasul economic actual are si radacini moral-spirituale. Criza de incredere cu care se confrunta sistemele economice si responsabilii politici este rezultatul unei ierarhii gresite a valorilor, dublata de o lipsa de responsabilitate. De aici, importanta deosebita a valorilor morale in actul de guvernare economica europeana si globala. Uniunea Europeana nu este si nu poate fi numai o comunitate economica, ci si o comunitate a valorilor. Libertatea, democratia, solidaritatea, justitia sociala, apararea si promovarea demnitatii persoanei umane sunt numai cateva din valorile complementare si indispensabile acestui „modus vivendi” european. Piata economica comuna este unul din pilonii principali ai Uniunii Europene, dar ea nu este numai atat. Chiar si asa-numita economie sociala, remarcata de Presedintele Pottering ca fiind una dintre solutiile iesirii din criza, se bazeaza pe anumite valori ale culturii si a civilizatiei europene.

In cadrul discutiilor a mai fost evidentiat si faptul ca trebuie cautate solutii pentru responsabilizarea tuturor celor implicati in constructia europeana, deoarece Europa unita nu este conditonata astazi numai de o noua extindere fizica, teritoriala, ci mai ales de una a constiintelor. De aceea, Bisericile si comunitatile religioase din Europa au un rol deosebit de important, fiind chemate sa dea marturie comuna de solidaritate si angajament social. In acest sens, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane la intalnire, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon a subliniat necesitatea depasirii unei mentalitati materialiste, fondata doar pe castigul imediat si pe lacomie, accentuand in special aspectul social-spiritual al interactiunii umane si preocuparea constanta a Bisericii pentru cei in nevoi.

In concluzie, s-a evidentiat importanta dialogului la nivel inalt intre liderii religiosi din Europa si reprezentantii institutiilor europene, care, in cadrul Tratatului de la Lisabona, va avea un caracter oficial.


Corespondenta pentru Agentia de Stiri BASILICA de la
Pr. dr. Sorin Șelaru, Consilier patriarhal,
Directorul Biroului permanent de reprezentare al Bisericii Ortodoxe Romane pe langa institutiile europene

Sursa: basilica.ro

12 Mai 2009

Vizualizari: 248

Voteaza:

Intalnirea liderilor religiilor monoteiste din Europa cu inalti reprezentanti ai Institutiilor europene 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE