Intrunirea informala a Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii, la Galati

In perioada 29-30 octombrie a.c., la Galati a avut loc intrunirea informala a Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii (CORD), important factor de decizie in proiectele de dezvoltare din cadrul Strategiei Dunarii. Reuniunea de la Galati a fost organizata la initiativa primarului municipiului, dl. Marius Stan.Prima parte a reuniunii a avut loc in seara zilei de 29 noiembrie in Aula Magna a Centrului pastoral „Sf. Ioan Casian“ din incinta Centrul Eparhial al Dunarii de Jos.

Alaturi de inaltele oficialitati ale judetelor Galati, Braila si Tulcea si oameni de cultura din intreaga tara, au participat distinsi oaspeti europeni intre care: Mr. Peter Langer, coordonatorul general al CORD, H.E. Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei in România, Mr. Hans Peter Herdlitschka, ministrul de finante al Landului Baden Wurttemberg, Mr. Eric Bartha, secretar general al CORD, Mr. Alexander Benczek, presedinte „Danube Legal Alliance”, Mr. Gerhard Skoff, presedintele Comitetului pentru Turism, Mr. Stefko Burdzhiev, guvernatorul Regiunii Ruse din Bulgaria, Mr. Simeonov Nicolay, consultant Regiunea Ruse din Bulgaria, Mr. Ganev Kostadin, secretar stiintific, Academia Bulgara de Stiinte, Mrs. Nikolova Nikolina, ministru adjunct, Ministerul Dezvoltarii Regionale și Lucrarilor Publice si Mr. Jurgen Raizner, director Centrul Steinbeis Transfer.

Dupa sosirea oaspetilor in Aula Magna, corul „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos a interpretat un concert de cântari psaltice, precum si piese din folclorul românesc dobrogean.

Primirea la Centrul eparhial din Galati a reprezentantilor Comisiei Oraselor si Regiunilor Dunarii (CORD), de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian, s-a datorat unor motive de ordin istoric, pastoral si social.

„In primul rând, a aratat Inaltpreasfintia Sa, este vorba de unica Eparhie de pe Dunare care poarta in titulatura sa numele batrânului fluviu – «axul istoric al Europei». De-a lungul sau au luat fiinta importante centre de spiritualitate, dar si de schimburi comerciale. La 1856, dupa Razboiul Crimeii si semnarea Tratatului de pace de la Paris, la Galati a fost infiintata Comisia Dunarii, organism international ce viza deschiderea socio-economica a zonei Dunarii de Jos spre Orient si Occident deopotriva.

Galatii s-au constituit de-a lungul vremii intr-un important nod comercial si economic, dar si in locul de resedinta a Eparhiei Dunarii de Jos, care si-a mutat centrul adminsitrativ-pastoral de la Ismail in portul de pe Dunare, la 1878, in contextul Razboiului de Independenta. Prin aceasta, Eparhia este un simbol al unitatii de credinta si de neam, dar si al deschiderii spirituale catre natiunile vecine!”.

Intrunirea reprezentantilor CORD cu ierarhul Dunarii de Jos, in prezenta autoritatilor guvernamentale, locale si regionale, responsabile cu stabilirea Strategiei Dunarii in urmatorii ani, reprezinta un moment de referinta, prin reluarea legaturilor cu reprezentantii Comisiei Dunarii si plasarea din nou a Galatiului pe harta europeana a oraselor importante de pe cursul fluviului.

Prin organizarea la Galati a Intrunirii informale a reprezentantilor Comisiei Oraselor si Regiunilor Dunarii, se doreste ca eforturile Primariei si celorlalte institutii galatene, conjugate cu cele ale autoritatilor din Braila si Tulcea, sa conduca la relansarea zonei din punct de vedere socio-economic, prin lansarea de proiecte de dezvoltare a porturilor si comunitatilor umane din zona, dar si de afirmare a valorilor spiritual-culturale ale regiunii Dunarii de Jos.

Lucrarile au continuat in data de 30 octombrie la Gradina Botanica din Galati.

Sursa: edj.ro
 

.

01 Noiembrie 2012

Vizualizari: 208

Voteaza:

Intrunirea informala a Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii, la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE