IPS Irineu s-a intalnit cu pictorii bisericesti din Arhiepiscopia Craiovei

Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei s-a intalnit astazi cu pictorii bisericesti din Arhiepiscopia Craiovei, la Centrul social „Mitropolitul Firmilian” din Craiova. Scopul intrunirii a fost prezentarea noului Regulament pentru organizarea si functionarea Comisiei de Pictura Bisericeasca a Patriarhiei Romane, aprobat de Sfantul Sinood al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 28 si 29 octombrie a.c. Noul regulament cuprinde principii si reguli in ceea ce priveste pictarea si restaurarea picturii bisericilor parohiale si manastiresti, stabilind responsabilitatile ce revin preotilor parohi, staretilor de manastiri si pictorilor autorizati de Comisia de Pictura Bisericeasca a Patriarhiei Romane. Astfel, prin noul regulament este promovata si protejata traditia bizantina de pictare a lacasurilor de cult ortodoxe romanesti, in special in tehnica fresco.



„As dori sa cercetati acest regulament si, daca sunt anumite lucruri care pot sa fie imbunatatite, vom lucra in acest sens. Mitropolia Olteniei va infiinta o comisie mitropolitana, care sa coordoneze intreaga activitate din domeniul picturii bisericesti, a restaurarii icoanelor si a obiectelor de patrimoniu din eparhiile sale sufragane. Ne vom stradui sa formam cat mai multi artisti de categoria I, mai ales ca, din acest an, la Facultatea de Teologie din Craiova a fost infiintata o sectie de Arta Sacra, iar de curand a fost inaugurat Centrul de restaurare, conservare patrimoniu si vizualizare, in laboratoarele caruia studentii se vor pregati in acest domeniu”, le-a transmis pictorilor bisericesti IPS Parinte Mitropolit Irineu.

Parintele Viorel Dica, consilier de patrimoniu si constructii bisericesti in cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, le-a spus celor prezenti ca, prin noul regulament, se acorda o atentie deosebita formarii pictorilor si restauratorilor care vor fi autorizati de Comisia de Pictura Bisericeasca a Patriarhiei Romane. Pictorii au marturisit ca au convingerea ca acest regulament va contribui fundamental la o mai buna organizare a activitatilor pe care le desfasoara. „In cadrul intalnirii cu Inalt Preasfintia Sa am ridicat probleme ce intereseaza pe viitorii pictori pregatiti in pictura bisericeasca. M-am gandit ca cel mai important este promovarea icoanei originale si posibilitatea de a fi realizate icoane care pot fi expuse spre vanzare in magazinele cu obiecte bisericesti”, a spus Dan Neamu, restaurator de pictura bisericeasca din Craiova.


(Gabriela Popescu)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

10 Octombrie 2012

Vizualizari: 806

Voteaza:

IPS Irineu s-a intalnit cu pictorii bisericesti din Arhiepiscopia Craiovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE