IPS Irineu la sase ani de arhiepastorire in scaunul de Mitropolit al Olteniei

Cea de a VII-a Duminica de dupa Rusalii a adunat cateva sute de credinciosi la Catedrala mitropolitana „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Sfanta si dumnezeiasca Liturghie a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi. Evenimentul a fost marcat de sarbatorirea a sase ani de la instalarea ca Mitropolit al Olteniei a IPS Parinte Irineu.

Sute de credinciosi craioveni au venit la catedrala mitropolitana pentru a participa la Sfanta Liturghie Arhiereasca ce a marcat si implinirea a sase ani de arhipastorire in scaunul de Intaistatator al Bisericii din Oltenia pentru IPS Parinte Mitropolit Irineu. Astfel, la data de 27 iulie 2008, ceremonia de intronizare a IPS Irineu in scaunul de Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei era oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de un sobor de 18 arhierei, in catedrala mitropolitana din Craiova.

Solemnitatea acestei zile istorice pentru Biserica din Oltenia a fost asezata sub pronia Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, sarbatorit in fiecare an la aceasta data.

„Darul pe care Dumnezeu ni l-a facut spre mantuire”

La finalul Sfintei Liturghii, protos. Vladimir Daranga, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, a luat cuvantul, adresand IPS Parinte Mitropolit cuvenitele urari de sanatate si indelunga arhipastorie in numele preotilor si credinciosilor olteni. „Sunteti continuatorul unui lung sir de ierarhi care au pastorit in ogorul Bisericii din Oltenia, incepand cu Antim, la 1370, continuand apoi cu toti ierarhii Ramnicului Noului Severin, si ii amintesc aici numai pe Sfintii Ierarhi Antim Ivireanul si Calinic de la Cernica, precum si continuatorul mitropolitilor Olteniei din ultimii 75 de ani. Un lung sir de ierarhi ce a dat tarii sfinti, martiri si carturari de seama. Va consideram darul pe care Dumnezeu ni l-a facut spre a ne indruma pe calea spre mantuire. De aceea, la ceas aniversar, in numele clericilor si credinciosilor olteni, va dorim sanatate si ani multi de arhipastorire”, a incheiat parintele eclesiarh.

„Vindecarea vine de la Mantuitorul Hristos si de la sfintii Sai”

In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, IPS Irineu a detaliat invataturile pericopei evanghelice din Duminica a 7-a dupa Rusalii („Vindecarea a doi orbi si a unui mut”, Matei 9, 27-35) si a vorbit despre viata si minunile tamaduitoare ale Sfantului Pantelimon. In acest context, Mitropolitul Olteniei a subliniat rolul hotarator al credintei in vindecarea sufleteasca si trupeasca a oamenilor. „Credinta este lucrul cel mai de pret, ea sta la baza vindecarii sufletesti si apoi a celei trupesti. Orbii din Evanghelia acestei duminici au fost mai intai vindecati sufleteste, datorita credintei lor, primind puterea dumnezeiasca, vindecatoare. Am putea spune ca boala trupeasca este numai o parte a bolii sufletesti. De aceea vrajmasul diavol il ataca pe om in ceea ce are mai important: sufletul sau. Aici foloseste sagetile otravite ale poftelor, ale patimilor. Si dupa ce imbolnaveste sufletul este mult mai usor de imbolnavit trupul. Ca atare, daca nu ne vindecam mai intai sufleteste, cu greu ne putem vindeca trupeste. Daca nu ne spovedim, daca nu ne caim pentru pacatele noastre, nu ne vom putea vindeca nici de neputintele trupesti. Iata cum a randuit Dumnezeu ca astazi, cand citim la Sfanta Liturghie despre minunile vindecatoare ale Mantuitorului Iisus Hristos, sa cinstim si un cunoscut sfant tamaduitor al neputintelor omenesti, Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul cel fara de arginti. Un sfant pe care noi il chemam in ajutor la Taina Sfantului Maslu si in alte rugaciuni, indeosebi pentru bolnavi. Asadar, in Biserica noastra vindecarea vine de la Mantuitorul Iisus Hristos si de la sfintii Sai, fiind primita numai in credinta”, a conchis IPS Irineu.

In semn de aleasa bucurie pentru aceasta binecuvantata aniversare, cei prezenti i-au daruit IPS Parinte Mitropolit buchete de flori. La randul lui, Mitropolitul Olteniei a multumit celor care l-au felicitat la ceas aniversar si i-a binecuvantat pe toti cei prezenti. (Diac.
Gheorghe Cioiu)

Sursa: mitropolia-olteniei.ro

.

28 Iulie 2014

Vizualizari: 458

Voteaza:

IPS Irineu la sase ani de arhiepastorire in scaunul de Mitropolit al Olteniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE