IPS Laurentiu a sfintit biserica din Bungard

Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci a fost o zi istorică pentru localitatea Bungard din judeţul Sibiu, deoarece vechiul locaş de rugăciune al credincioşilor de aici a fost resfinţit, după ample lucrări de restaurare. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În soborul de preoţi s-au aflat pr.

lect. univ. dr. Mihai Iosu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa şi alţi slujitori ai Domnului din parohiile apropiate. IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit locaşul cu Sfântul şi Marele Mir, l-a stropit cu apă sfinţită, iar la interior a săvârşit rânduiala de sfinţire a Sfintei Mese, în piciorul căreia a aşezat moaşte. Pictura interioară a fost sfinţită de ierarh, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu. Fii satului şi credincioşii din Bungard şi-au întâmpinat oaspeţii în costume populare şi au avut posibilitatea să se închine şi la capul Sfântului Andrei Şaguna, adus de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Purtarea Crucii
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre învăţăturile Evangheliei din Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Ierarhul a explicat credincioşilor importanţa Sfintei Cruci în viaţa duhovnicească şi a subliniat semnificaţiile asumării Crucii de către fiecare om în parte.

“Purtarea Crucii are un înţeles tainic. Aşa cum Mântuitorul Hristos a purtat Sfânta Cruce pe drumul Golgotei şi a fost răstignit apoi pe ea, asemenea trebuie să purtăm şi noi Crucea ca încercare a vieţii, ca o greutate a existenţei noastre pământeşti. Această purtare a Crucii este o şansă mare pentru noi, chiar dacă de multe ori simţim povara ei pe umerii noştrii şi ne întrebăm de ce atâta greutăţi în viaţa noastră”, a spus ierarhul.

La final, preotul paroh Ioan-Codruţ Pampu a fost hirotonit iconom stavrofor, ca apreciere pentru activitatea pastoral-misionară din ultimii ani la Parohia Bungard. Primăria şi Consiliul local, precum şi Adunarea şi Consiliul parohiale, alături de toţi binefăcătorii bisericii au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurenţiu. Părintele Ioan-Codruţ Pampu le-a mulţumit tuturor autorităţilor şi credincioşilor care au sprijinit lucrările de renovare a bisericii din Bungard şi a oferit oaspeţilor câte o icoană.

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Bungard a fost ctitorită la 1690 de comunitatea grecească din Sibiu. Din vechea biserică a mai rămas doar turnul, iar actualul locaş a fost ctitorit la 1824. În 1927, s-a realizat picture interioară de Petru Modran, fiu al satului. În 1935, iconostasul bisericii, realizat în secolul al XVII-lea, a fost mutat la initiativa Mitropolitului Nicolae Bălan în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. În ultimii ani, la biserică au fost efectuate lucrări de subzidire şi drenaj, s-a schimbat acoperişul, s-a refăcut exteriorul, s-a restaurat pictura şi s-au înlocuit strănile, mobilierul şi odoarele.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

23 Septembrie 2014

Vizualizari: 569

Voteaza:

IPS Laurentiu a sfintit biserica din Bungard 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE