IPS Mitropolit Laurentiu, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Alba Iulia

In cadrul Simpozionului International „Euharistie si Martiriu. De la vechile catacombe la inchisorile comuniste”, desfasurat in perioada 6-8 mai la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului a primit titlul de “Doctor Honoris Causa” al universitatii din orasul transilvan.
Ceremonia acordarii acestui important titlu academic a avut loc astazi, 6 mai, si a fost precedata de o slujba de Te Deum, urmata de mesajele de salut ale oficialitatilor si oaspetilor sositi la Alba Iulia pentru a participa la cea de-a 13-a editie a Simpozionului International de Stiinta, Teologie si Arte. La ceremonie au fost prezenti Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, presedintele senatului universitar, prof. univ.

dr. Nicolae Todea, rectorul institutiei de invatamânt superior din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, decanul facultatii gazda, pr. prof. univ. dr. Ioan Emil jurcan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Sfântul Andrei Saguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, consilierul cultural de la aceeasi eparhie, pr. Savu Popa, cadre didactice de la mai multe facultati din tara si din strainatate, amintint aici pe renumitul bioetician american prof. univ. dr. Herman Tristram Engelhardt jr., preoti, consilieri eparhiali, monahi, studenti si oaspeti din mediul cultural si academic.

In prezenta tuturor membrilor Senatului Universitatii “1 decembrie 1918”, presedintele prof. univ. dr. Nicolae Todea a deschis ceremonia acordarii titlului de „Doctor Honoris Causa”, subliniind importanta momentului pentru mediul academic din vechea cetate a unirii românilor. Corul studentilor teologi a interpretat la inceput celebrul imn “Gaudeamus igitur”, pentru ca mai apoi, IPS Arhiepiscop Irineu sa dea citire cuvântului „Laudatio”.

Diploma si hotarârea senatului universitare au fost citite si inmânate de rectorul Daniel Breaz, care i-a multumit ierarhului pentru acceptarea acestei distinctii de recunoastere a meritelor si a implicarii in mod special in activitatile Scolii Doctorale din cadrul Facultatii de Teologie din Alba Iulia.

In cuvântul de intâmpinare, IPS Mitropolit Laurentiu a multumit conducerii universitatii pentru onorantul titlu acordat si a subliniat faptul ca facultatea din Alba Iulia este strâns legata de cea de la Sibiu nu doar prin activitati academice comune, ci si prin faptul ca majoritatea cadrelor didactice de la mai tânara institutie au fost instruite si pregatite prin programele de studiu de la vechea academie saguniana.

Prezentarea ierarhului a avut titlul “Invierea lui Hristos si chemarea la Masa Imparatiei”.

La final, rectorul Daniel Breaz i-a oferit IPS Mitropolit Laurentiu un tablou cu vechea cetate a Alba Iuliei, iar ierarhul a oferit gazdelor si bibliotecii de la Facultatea de Teologie mai multe carti aparute la Editura “Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

07 Mai 2014

Vizualizari: 167

Voteaza:

IPS Mitropolit Laurentiu, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

IPS Mitropolit Laurentiu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE