IPS Mitropolit Laurentiu participa la Comisia pentru Statut si Regulamente din Patriarhia Romana

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane prezideaza lucrarile Comisiei pentru Statut si Regulamente din Patriarhia Romana. Membrii Comisiei analizeaza proiectul de regulament pentru organizarea si functionarea comisiei de pictura bisericeasca. Intrunirea are loc la Palatul Patriarhiei din Capitala.

In deschiderea sedintei, dupa cum ne informeaza Radio TRINITAS, Patriarhul Romaniei a vorbit despre importanta picturii bisericesti.

„Arta pentru noi nu este o impodobire de biserici. Arta sacra sau arta liturgica este un vesmant al credintei si al spatiului in care noi ne intalnim cu Dumnezeu si cu sfintii Lui. In primul rand pictura exprima dogma, exprima credinta cea adevarata. In al doilea rand cheama la rugaciune si abia in al treilea rand arta bisericeasca este si o frumusete sau o podoaba a Bisericii”.

De asemenea, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a vorbit si despre responsabilitatea pe care o are comisia de pictura.

„Comisia de pictura bisericeasca are o responsabilitate foarte mare, mai ales intr-o vreme in care s-au construit biserici noi si care trebuie pictate. De asemenea, este o responsabilitate mare si modul in care se realizeaza restaurarea bisericilor si picturii existente. E mai greu de restaurat o pictura decat de realizat o pictura noua pentru ca trebuie respectata autenticitatea, originalitatea si epoca in care a fost realizata candva o pictura”.

Textul regulamentului pentru organizarea si functionarea Comisiei de Pictura Bisericeasca in Patriarhia Romana va fi supus aprobarii in prima sedinta a Sfantului Sinod care va avea loc pe 28-29 septembrie 2012.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

18 Septembrie 2012

Vizualizari: 484

Voteaza:

IPS Mitropolit Laurentiu participa la Comisia pentru Statut si Regulamente din Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE