IPS Stefan al Arhiepiscopiei de Lentekhi si Tsageri (Georgia), in pelerinaj in Moldova si Bucovina

Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Inalt Preasfintitul Stefan al Arhiepiscopiei de Lentekhi si Tsageri (Georgia) au oficiat ieri-dimineata Sfanta Liturghie in Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ a Manastirii Agapia, din judetul Neamt. Cei doi ierarhi au mers, in dupa-amiaza zilei de ieri, la cateva manastiri nemtene, urmand ca la acest sfarsit de saptamana sa sfinteasca impreuna doua biserici din Arhiepiscopia Iasilor.

Ieri dupa-amiaza, arhipastorul georgian a mers intr-un pelerinaj la manastirile din Bucovina.

Obstea Manastirii Agapia si elevele Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfanta Cuvioasa Parascheva“ de la aceasta asezare monahala au participat ieri la Sfanta Liturghie, savarsita de Inalt Preasfintitul Teofan si IPS Stefan in ctitoria hatmanului Gavriil Coci. Raspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Manastirea Agapia. Din soborul de preoti si diaconi a facut parte si pr. prof. Dragos Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Vasile cel Mare“ si parohul enoriei „Sfantul Maxim Marturisitorul“ din cartierul iesean Munteni. La final, IPS Parinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvant de invatatura in care a remarcat faptul ca viata crestina, „mai ales cea din manastire, inseamna dobandirea Sfantului Duh“. „Acest lucru il spun cei care s-au impartasit de Duhul Sfant si au inteles ca in afara de dobandirea Lui nu exista mantuire adevarata. Este bine sa participam la sfintele slujbe si sa pazim poruncile Bisericii, insa acestea trebuie asezate sub adumbrirea Sfantului Duh. Mantuitorul Hristos ne spune: «Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru». Aceasta imparatie se ia cu foarte multa straduinta. Dumnezeu sa Se milostiveasca spre noi, sa aseze asupra noastra iertarea Lui si sa ne primeasca in slavita Sa imparatie“, a spus IPS Teofan.

Vizita la manastiri nemtene

IPS Stefan a multumit stavroforei Olimpiada Chiriac, stareta Manastirii Agapia, si obstii acestei asezari monahale „pentru dragostea si duhovnicia“ cu care a fost intampinat, adresand un scurt cuvant maicilor si elevelor prezente la slujba. Eugen Onu, student al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ a Universitatii „Al. I. Cuza“ din Iasi, a asigurat traducerea in romaneste a cuvantului Inalt Preasfintiei Sale. „Dumnezeu este la fel pentru toti oamenii si ne ajuta la fel pe toti. Darul Sfantului Duh vine peste noi toti in mod egal. Acum, depinde de vrednicia noastra cat reusim a primi de la Duhul Sfant. Cu ajutorul darului Duhului Sfant, de multe ori ne oprim in a face fapte rele. Cel mai important gand este sa tindem spre a face fapte bune“, a explicat Inalt Preasfintitul Stefan.

Arhiepiscopul de Lentekhi si Tsageri se afla, de marti 14 iunie, in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la invitatia Inalt Preasfintitului Teofan. IPS Stefan s-a intalnit cu Mitropolitul Moldovei si Bucovinei la Manastirea Durau din judetul Neamt. Dupa ce s-a inchinat in Biserica „Buna Vestire“ a Manastirii Durau, ierarhul din Georgia a sustinut o alocutiune pentru preotii si preotesele care s-au reunit in cadrul conferintei semestriale de la Centrul cultural-pastoral „Sfantul Daniil Sihastrul“ - Durau. In dupa-amiaza zilei de ieri, IPS Teofan si IPS Stefan au ajuns la ctitoria Sfantului Stefan cel Mare de la Manastirea Neamt, unde s-au inchinat, si la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt. Aici, cei doi arhierei s-au inchinat fragmentului din moastele Sfantului Ioan Iacob, asezate intr-un baldachin in biserica-paraclis a scolii teologice.

„Comunicare duhovniceasca cu Dumnezeu prin smerenie“

Pelerinajul a continuat la Manastirea Varatec, unde cei doi ierarhi au fost intampinati de stavrofora Iosefina Giosanu impreuna cu soborul manastirii. IPS Teofan si IPS Stefan s-au inchinat la mormantul Sfantului Cuvios Iosif de la Varatec. Cu acest prilej, Arhiepiscopul de Lentekhi si Tsageri a adresat un cuvant de binecuvantare pentru obstea Manastirii Varatec. „Consider ca, pentru monahism, cea mai importanta este smerenia. Daca nu avem smerenie, nu putem face nimic. Trebuie sa avem rabdare in fata multor ispite. Din aceste ispite ia nastere intelepciunea. Daca omul primeste ispitele cu bucurie dumnezeiasca, daca are smerenie, are si pace in suflet. Astfel, sufletul se bucura, indiferent de ceea ce se intampla in jurul nostru. Chiar daca in lume exista rautate, daca ai pace in suflet, esti bun in fata lui Dumnezeu. Este important sa dobandim o comunicare duhovniceasca cu Dumnezeu prin smerenie. Sa tindem spre bucuria duhovniceasca, de care nu vom fi indestulati niciodata“, a marturisit IPS Stefan.

Ieri dupa-amiaza, arhipastorul georgian a mers intr-un pelerinaj la manastirile din Bucovina, insotit de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, si de pr. prof. Dragos Bahrim. Maine, Inalt Preasfintitul Stefan va participa la slujba de resfintire a Bisericii „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ a parohiei Dumbrava, Protopopiatul Pascani, alaturi de IPS Teofan. De asemenea, Arhiepiscopul de Lentekhi si Tsageri va sluji duminica alaturi de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei in parohia Rusi - Belcesti, Protopopiatul Harlau, cu prilejul sfintirii altarului lacasului de cult. (Constantin Ciofu)

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

17 Iunie 2011

Vizualizari: 473

Voteaza:

IPS Stefan al Arhiepiscopiei de Lentekhi si Tsageri (Georgia), in pelerinaj in Moldova si Bucovina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE