Programul IPS Teodosie 29 - 31 august
Pe data de 29 august, Biserica Ortodoxa praznuieste Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul (zi de post). Cu acest prilej, joi, la ora 8.30, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie la Manastirea "Sf. Ioan Botezatorul” din comuna Lipnita (jud. Constanta), asezamant monahal care isi sarbatoreste hramul.
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul marcheaza momentul muceniciei sale. Aceasta este pusa in legatura cu infierarea pacatelor in care traiau Irod Antipa si Irodiada, sotia fratelui sau. Sf. Ioan a fost intemnitat in castelul din Maherus, iar la balul oferit de ziua de nastere a lui Irod, acesta i-a spus Irodiadei ca ii va da fiicei tot ce va cere, pana la jumatate din imparatie, daca aceasta din urma va dansa. Salomeea, fiica, a incantat publicul si, sfatuita de mama sa, i-a cerut capul Sfantului Ioan pe "o tipsie”. Nevrand sa-si incalce juramantul, Irod a implinit intocmai dorinta fetei.
Sambata, 31 august, incepand cu ora 8.30, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie si va sfinti altarul de vara al manastirii "Sfantul Dionisie Exiguul” din com. Targusor (Pestera Liliecilor), asezamant monahal care isi serbeaza hramul a doua zi, pe 1 septembrie.
Printre sfintii dobrogeni, alaturi de Sfintii Ioan Casian si Gherman, istoria bisericeasca consemneaza prezenta Cuviosului Dionisie Exiguul, monah cu preocupari carturaresti si initiatorul cronologiei crestine. Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Mic sau Smerit) s-a nascut in Scythia Minor intre anii 460-470 si a murit in Italia, la Vivarium, pe la 545-550. Cercetatorii l-au numit fie "erudit daco-roman”, fie "Dionisie Romanul, o podoaba a Bisericii noastre stramosesti”.
S-a format in scolile si manastirile din Dobrogea, a intrat de tanar in manastire si a ajuns in Orient pentru a cunoaste mediul monahal din aceste parti, dar, din cauza raspandirii monofizitismului, a ramas putina vreme acolo plecand la Constantinopol, iar spre sfarsitul anului 496 a mers la Roma, la chemarea papei Ghelasie, care avea nevoie de traducatori din limba greaca in limba latina. In Italia a ramas pana la sfarsitul vietii.
Avea bune cunostinte de astronomie, fapt dovedit in lucrarile de cronologie bisericeasca, fiind initiatorul calcularii erei crestine, adica numararea anilor de la nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Dionisie Exiguul a tradus din greaca in latina canoanelor primelor patru sinoade ecumenice - Niceea, Constantinopol, Efes si Calcedon -, si a unor sinoade locale.
Cuviosul Dionisie Exiguul, parintele erei crestine si al dreptului bisericesc, a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 8-9 iulie 2008, cu data de praznuire 1 septembrie.
Proclamarea locala a canonizarii a avut loc in data 2 noiembrie 2008, la Catedrala Arhiepiscopala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta.
Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.