Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul Mareste imaginea.

Schitul Troianu, a carui biserica are hramul "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul", este un vechi schit ortodox aflat pe strada Intrarea Lotrului, in orasul Ramnicu Valcea, judetul Valcea. Pentru a ajunge la acest schit, se iese din oras pe DN 67, spre Targu Jiu, si apoi se coteste la dreapta, pe strada Intrarea Lotrului.

"Prin tine, izbavindu-ne de tot necazul, dupa datorita multumire, pe tine aparatorul si fierbinte sprijinitorul nostru te rugam, cel ce ai indraznire catre Domnul, din toate nevoile ne slobozeste pe noi, ca sa-ti cantam: Bucura-te, Sfinte Ioane, preacinstite Inaintemergatorule!"

Schitul Troianu

Biserica inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, care dateaza inca din secolul al XVIII-lea, si casa staretiei au fost refacute intre anii 1840-1843, de catre ieromonahul Hrisant Penetis, "arhimadritul de natie elin, din ostrovul Andros", egumenul Manastirii Hurezi, pe un teren al acestuia, nu foarte departe de pamanturile Manastirii Bistrita. Biserica schitului a fost sfintita in ziua de 25 martie 1843.

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

In anul 1848, cu acceptul autoritatilor bisericesti, in Schitul Troianu au poposit pandurii condusi de generalul Gheorghe Magheru. Tabara militara, formata din peste cinci sute de barbati, a poposit in acest loc din data de 2 august 1848 si pana la 28 septembrie, cand armata turceasca a intrat in Tara Romaneasca. Spre toamna, in acest loc se aflau deja un regiment de linie, un escadron de cavalerie, o baterie de artilerie, peste o mie cinci sute de dorobanti si peste opt mii de voluntari.

In ziua de 14 septembrie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Sfanta Cruce, generalul Magheru a tinut o cuvantare catre popor, incepand astfel: "Haideti, dar, fratii mei romani! Alergati cu orice arme veti avea, securi, lanci, coase, pusti... alergati sub steagul libertatii si haideti cu totii sa ne luptam si sa pastram sfintele drepturi ce paganii vor sa ni le hrapeasca!"

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

In anul 1864, odata cu secularizarea averilor manastiresti, schitul a devenit metoc al marii lavre brancovenesti din Hurezi. Mai tarziu, in primavara anului 1949, schitul a fost trecut fortat in proprietatea statului.

Schitul Troianu a fost furat vietii monahale pana in anul 1972, el fiind folosit drept sediu pentru I.A.S Ramnicu Valcea. Casa veche a staretiei a fost folosita pe post de depozit, iar foisorul si pridvorul au fost daramate. La randul ei, biserica a fost folosita pe post de grajd pentru animale. Cu toate acestea, in vara anului 1966 (si astazi) Schitul Troianu figura pe lista monumentelor istorice protejate de stat.

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Intre anii 1972-1975, complexul monahal Troianu a fost restaurat de catre "Comitetul de Cultura si Educatie Socialista", din Ramnicu Valcea. Dupa restaurare, in incinta schitului a fost amenajat Muzeul "General Gheorghe Magheru", insa, fiind aflat la marginea orasului, acesta nu s-a bucurat de prea multa atentie. Apoi, in data de 18 octombrie 1973, monumentul a fost trecut in administrarea Muzeului Judetean Valcea, fiind numit "Casa Magheru".

Pe aleea ce duce spre schit s-a montat o placa de marmura cu istoricul locului: “Pe acest loc, in toamna anului 1848, generalul Gheorghe Magheru si-a instalat tabara militara revolutionara de panduri si voluntari." In memoria acestui eveniment, cu prilejul aniversarii a 125 de ani de la Revolutia din 1848, s-a ridicat un obelisc si a fost inaugurat muzeul de la Raureni.

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

In anul 1990, expozitia muzeala din Schitul Troianu a fost inchisa, cladirile acestuia fiind folosite in continuare pe post de depozit. Casa veche a staretiei, in care a fost amenajata expozitia principala a muzeului, s-a aflat intr-o stare avansata de degradare, datorita unei alunecari de teren.

In data de 29 august 2008, cu ocazia sarbatoririi praznicului, s-a pus piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici, de mari dimensiuni. Noua biserica va purta hramul "Izvorul Tamaduirii". Prin grija neobosita a Inalt Preasfintitului Gherasim, a arhimandritului Sava Plesa, staretul schitului, si a obstii de monahi, Schitul Troianu se bucura astazi de o autentica vietuire monahala.

"Sfinte Ioane proorocule, dulceata lumii, frumusetea cerului cea impatrit luminata, primind aceasta rugaciune de acum, izbaveste-ne pe toti din toate nevoile, si-i scoate din chinul cel ce va sa fie pe cei ce te lauda cu credinta, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!"

Teodor Danalache

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2013

Vizualizari: 5909

Voteaza:

Schitul Troianu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE