Lansarile de carte ale Editurii Evanghelismos la Gaudeamus 2009

In perioada 25 – 29.11.2009 se va desfasura la Complexul Expozitional Romexpo editia a XVI-ea a Targului de carte Gaudeamus. Prezenta si in acest an la targ, Editura Evanghelismos va lansa urmatoarele carti :

Sambata, 28 noiembrie 2009, ora 16.00, nivel 7.

70 Cuviosul Iosif Isihastul de Monahul Iosif Vatopedinul. Prezinta Protosinghel Mihail Stanciu, egumenul Sfintei Manastiri Antim

Sambata, 28 noiembrie 2009, ora 16.15, nivel 7.70 Sfantul Maxim Marturisitorul si teologia bizantina de Prof. S.L. Epifanovici, traducerea de Pr. Marcel Corja. Prezinta Pr. Marcel CorjaSambata, 28 noiembrie 2009, ora 16.30, nivel 7.70 Filocalia pentru copii si tineri de Cristian Serban. Prezinta Cristian Serban.

Despre Filocalia pentru copii si tineri

Am inceput sa gandesc un proiect de povesti ortodoxe, un eventual proiect filocalic pe cand citeam primul volum din seria Filocalia Sfintelor Nevointe ale Desavarsirii in traducerea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae. Am simtit ca aceste cuvinte reprezinta un tezaur inestimabil si ca din acest aur al cunostintei, din pacate, mai greu se pot hrani cei mici sau chiar tinerii care nu au o minima pregatire teologica. Am subliniat cuvintele care mi-au placut la Sfintii Antonie cel Mare, Evagrie Ponticul, Ioan Casian, Nil Ascetul, Marcu Ascetul, Diadoch al Foticeei, Isaia Pustnicul…si am descoperit ca aceasta comoara poate fi impartatita intr-un fel si celor mici. Am indraznit astfel ca din ,,osatura” duhovniceasca a cuvantului filocalic, din aceste cuvinte care rasuna, vibrand in fiinte si reverberand de atata Duh sa scriu cateva povesti… Am abordat in scrierile mele de pana acum, in cateva carti stilul jurnalistic si intr-una din ele stilul memorialistic. Nu mi-a fost greu sa ma exprim, dar nici usor…Stiam insa ca intr-o zi, tot scriind, va sosi pentru mine clipa in care o sa ma confunt cu piatra de poticnire.

De m-am poticnit sau nu, cititorul va hotari. Eu doar marturisesc, ca exercitiul de a scrie o poveste mi s-a parut extrem de anevoios, a fost practic o grea incercare sa duc demersul auctorial pana la capat. Am fost tentat la un moment dat de rusinea fata de Creanga, de Ispirescu sau de ceilalti mari giganti ai epicului sa renunt, dar renuntarea nu face casa buna cu crestinismul.

Un gand launtric imi spune insa ca si aceasta carte ca si celelalte pe care le-am scris cu eforturi, cu multa documentare si truda nu o sa ramana fara rod. Povestile de fata poate nu se incadreaza in canoanele literare, poate nu reprezinta o propaganda fericita bogatului nostru lexic si figurilor de stil, dar pot garanta ca au forta sa atinga acele corzi sensibile ale sufletului care nu au mai fost atinse de multa vreme si care au un dor latent de cele ce tin de Dumnezeire.

Uneia dintre aceste povesti i-am dat viata, prin realizarea unui film de animatie si am avut supriza si bucuria sa constat ca cei mici pot fi fascinati si de lucruri simple, si de cele ale religiei, si de bunatate si candoare, nu numai de roboti cu doua capete si ,,harry- potterisme”. Am propus pentru inceput noua povesti inspirate din jumatate din primul volum tradus cu atata sarg si har de Parintele D. Staniloae, urmand ca in urma reactiilor de la cititori sa propun si alte creatii asemanatoare. Ii multumesc bunului Dumnezeu ca m-a ajutat in acest demers, dandu-mi din belsug puterea si rabdarea de a dori sa scriu cuvinte inmuiate in calimara inimii.

Cristian Serban

.

28 Noiembrie 2009

Vizualizari: 451

Voteaza:

Lansarile de carte ale Editurii Evanghelismos la Gaudeamus 2009 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE