Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, in prima zi a anului

In prima zi a anului, in toate bisericile, se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Ca forma aceasta provine din Liturghie antiohiana pe care Sfantul Vasile cel Mare a rescris-o in a doua jumatate a secolului al IV-lea, informeaza TRINITAS TV.

„Foarte mult in aceasta zi se vorbeste despre acest mare sfant, dascal, luminator si parinte al Bisericii lui Hristos. Liturghia este a Sfantului Vasile cel Mare. In Sfanta Liturghie sunt rugaciuni speciale, precum este rugaciunea dupa epicleza a Sfantului Vasile cel Mare, foarte extinsa de altfel. In rugaciune sfantul ne invata sa ne rugam lui Dumnezeu, sa ii multumim pentru anul ce a trecut si sa binecuvanteze cununa anului care vine cu ploi timpurii si tarzii, cu vremuri de pace in familie, in comunitati, in tara si in lume”, a spus Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se savarseste de 10 ori pe an: in ajunul Craciunului si cel al Bobotezei, in ziua de sarbatorire a Sfantului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, in primele cinci duminici din Postul Mare, in Joia Mare si in Sambata Mare.

Sursa: basilica.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

31 Decembrie 2012

Vizualizari: 702

Voteaza:

Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, in prima zi a anului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE