Liturghie Arhiereasca la Manastirea Frasinei

Dupa ce au fost purtate in pelerinaj la Craiova si la Ramnicu Valcea, Moastele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica au sosit dupa aproape un secol si jumatate si la ctitoria de suflet a Sfantului Ierarh, Manastirea Frasinei, marti, 1 mai, dupa-amiaza, aduse fiind de catre delegatia oficiala condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Miercuri, 2 mai, incepand cu orele 10,00, la Sfanta Manastire Frasinei, din comuna Muereasca, judetul Valcea, in prezenta Moastelor Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, Sfanta Liturghie a fost oficiata de catre un ales sobor de ierarhi, preoti si diaconi, sub protia Inaltpreasfințitului Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Inaintea Sfintei Liturghii a fost savarsita Taina Sfantului Maslu de obste pentru credinciosii prezenti la sarbatoare.Din soborul de ierarhi au facut parte: Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.

La sarbatoare a participat si Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului.

La finalul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, a tinut un cuvant de invatatura, apoi, pentru a marca momentul sarbatoresc, Inaltpreasfintia Sa a oferit in dar sfintei manastiri o icoana cu Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica si Sfantul Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfantului Ierarh. Deasemenea, Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, a daruit sfintei manastiri din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel o icoana cu chipul Sfantului Ierarh Calinic si o broderie cu chipul Sfantului care a stat ca acoperamant pe racla cu Moastele Sfantului Calinic. La randul sau parintele staret, arhimandritul Neonil Stefan a multumit pentru vizita inaltilor ierarhi si pentru aducerea sfintelor moaste la Manastirea Frasinei.

Raspunsurile la strana au fost date de catre Corul Psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfantul Dimitrie” din Craiova, condusa de Prof. Victor Sapca.

La eveniment au fost prezenti, preoti, monahi si numerosi credinciosi din eparhia Ramnicului, dar si din tara.

De la Manastirea Frasinei, racla cu Sfintele Moaste a plecat in jurul orelor 14,00, catre Manastirea Lainici.

Manastirea Frasinei

Biserica Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, avand hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, cu intreg ansamblul de cladiri, in forma de cetate, este ctitoria Sfantului Calinic de la Cernica, Episcopul Ramnicului Noul Severin, care a construit-o intre anii 1860-1863, an in care o si sfinteste. Pictura, facuta in ulei de pictorul ardelean Misu Pop, in stilul lui Tattarascu, a fost spalata in anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Aceasta biserica este monument istoric.

Biserica schitului vechi, cu hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, a fost construita din lemn de calugarii bulgari Ilarion si Stefan, in anul 1710 si reconstruita din zid in anii 1762-1763 de Carstea Iovipali si Damian Iovipali, fratii hagii din Ramnic, impreuna cu Nicolita Iovipali, fiul lui Carstea, avand binecuvantarea episcopului de Ramnic, Filaret.

In jurul acestui schit au existat chilii care insa nu s-au pastrat. Din anul 1787, din timpul razboiului ruso-turc, schitul este pustiit si ramane parasit pana in anul 1848, cand este refacut de calugarul cernican Acache, cu invoirea lui Gheorghe Iovipali, urmasul primilor ctitori. Acesta inchide pridvorul bisericii cu caramida, transformandu-l in pronaos, il zugraveste si reface incaperile chiliilor. Biserica veche pastreaza pictura din anul 1763, executata de Teodor Zugravul, cat si pe cea din tinda din anul 1848.
Paraclisul cu hramul „Sfintii Trei Ierarhi”, cladirile de locuit dinspre miazazi si rasarit, au fost facute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911), fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Ramnicului Noul Severin, care completeaza si aripa de miazazi si rasarit a cetatii monastice, pe partea de zid, care ramasese necompletata de Sfantul Calinic in anul 1888.

Viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos: in manastire nu au voie sa intre femei (numai in biserica de sus, in cea de jos au voie si femeile) si nu se gateste cu carne. In acest sens, Sfantul Calinic a asezat in anul 1867 o piatra de legamant la circa 2 kilometri de manastire, unde este astazi o biserica si dependinte pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legamant sunt gravate cu litere chirilice atat binecuvantari, pentru cele care vor pastra acest legamant, cat si blesteme, pentru cele ce vor calca hotararea sfantului. Pentru a dovedi cele spuse iata ce spune textul gravat pe piatra de legamant:

«Acest sfant lacas s-a cladit din temelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum : saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeu si a smerenie noastre si sa vina asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian.1867 »

Legamantul Sfantului Calinic se respecta cu strictete. Chiar in timpul pastoririi sale, cei care l-au calcat au fost pedepsiti aspru. Este cunoscut episodul tinerei pastorite din satul Muereasca, care din greseala a trecut hotarul si s-a imbolnavit de epilepsie, fiind nevoita sa ceara ajutorul Sfantului Calinic, pentru a fi iertata si in acelasi timp tamaduita.

Este singura manastire din tara care nu a fost secularizata, pastrandu-si tot terenul agricol pana in zilele noastre.

Sursa: arhiram.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

03 Mai 2012

Vizualizari: 611

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca la Manastirea Frasinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE