Liturghie arhiereasca la manastirea Sf. Nicolae si Sf. Bretanion din Arhiepiscopia Tomisului

Sambata, 25 ianuarie, incepand cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la manastirea „Sf. Nicolae si Sf. Bretanion” din apropierea localitatii 23 august.

Sfantul Bretanion (sarbatorit pe 25 ianuarie) s-a nascut in cetatea Capadociei, in secolul al IV-lea. In jurul anului 360 a fost numit episcop al Tomisului. Istoricul bisericesc Sozomen a consemnat un episod din viata ierarhului tomitan. Potrivit acestuia, imparatul arian Valens (364-378) venind in vizita la Tomis dupa incheierea unei campanii razboinice impotriva gotilor, in anul 369, a intrat in biserica episcopala si i-a cerut lui Bretanion sa participe la slujbe alaturi de arieni. Ierarhul a refuzat categoric sa incalce hotararile Sinodului I ecumenic (325), care condamna erezia ariana. Mentionam ca arienii contestau dumnezeirea Fiului, sustinand ca Fiul este subordonat Tatalui, ca o creatura de ordin superior.

Sfantul Bretanion, impreuna cu credinciosii, a parasit biserica episcopala. Imparatul Valens a vrut sa-l exileze pe Sfantul Bretanion insa s-a temut de o posibila rascoala a scitilor. Istoricii bisericesti ii atribuie Sfantului Ierarh Bretanion si redactarea scrisorii adresate de Biserica Gotiei Bisericii din Capadocia, epistola care a insotit moastele Sfantului Sava Gotul, cerute de Sfantul Vasile cel Mare.


Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

24 Ianuarie 2014

Vizualizari: 257

Voteaza:

Liturghie arhiereasca la manastirea Sf. Nicolae si Sf. Bretanion din Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE