Liturghie arhiereasca in prima biserica din orasul Victoria

In prima duminica din perioada Triodului, Inalt Preasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica "Sfanta Parascheva" din orasul Victoria, judetul Brasov. Credinciosii din orasul de la poalele Muntilor Fagaras au participat in numar mare la liturghia arhiereasca oficiata in prima biserica a localitatii.

Biserica a fost amenajata in urma cu aproximativ 50 de ani intr-o casa donata de familia Albaceanu, in timpul regimului comunist, cand nu era permisa zidirea lacasurilor de cult. Orasul nascut in jurul unui Combinat Chimic nu avea nici o biserica, iar prin dorinta credinciosilor si curajul preotului Cornel Codrea, s-a amenajat lacasul de cult, mama pentru celelalte case ale Domnului din Victoria. Pana in zilele noastre, biserica a ramas un simbol al orasului din Tara Fagarasului si este plina de credinciosi la slujbele religioase. De-a lungul anilor, spatiul liturgic a fost extins, s-au efectuat reparatii exterioare si interioare si s-a restaurat pictura. Toti binefacatorii din ultima perioada, intre care si Primaria si Consiliul local, au fost distinsi la finalul Sfintei Liturghii din 24 februarie cu acte de cinstire, oferite de IPS Mitropolit Laurentiu.

In timpul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Tant a fost hirotonit preot pentru Parohia Bradeni, Protopopiatul Agnita, judetul Sibiu. Raspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, armonizat pe patru voci si condus de prof. Alaturi de cei trei preoti slujitori, in soborul de preoti s-au aflat staretul Manastirii “Brancoveanu” de la Sambata de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Fagaras II, parintele Ion Tarcuta si alti preoti din oras, dar si de mai departe.

Starea de smerenie
In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Laurentiu a prezentat credinciosilor bogatia duhovniceasca pe care ne-o deschide perioada Triodului, pregatitoare prin Postul Mare pentru praznicul Invierii Domnului. Mitropolitul Ardealului a talcuit pe larg si a evidentiat invataturile din Evanghelia Vamesului si a Fariseului, prin care incepe sirul popasurilor duhovnicesti din aceasta perioada a anului bisericesc.

“Evanghelia de astazi ne arata ce diferenta exista intre o rugaciune smerita si una plina de mandrie, pentru care s-a primit binecuvantare. Evanghelistul Luca mentioneza ca Mantuitorul a spus: <<Cu adevarat mai indreptat s-a intors la casa sa cel pacatos>>, adica cel care s-a rugat recunoscand starea de pacatosenie, decat cel care, infatuat si plin de sine, s-a laudat in fata lui Dumnezeu, aratandu-se ca unul indreptatit sa primeasca de la Dumnezeu toate. Concluzia finala a Evangheliei, <<Cel ce se inalta pe sine se va smeri, iar cele ce se smereste pe sine, se va inalta>>, este o sentinta valabila pentru totdeauna”, a subliniat Parintele Mitropolit.

Pe langa actele de cinstire oferite binefacatorilor, IPS Laurentiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. Adrian Gh. Magda si iconomi pe pr. Mihail Fogoros si pe pr. Toma Dorinel Napar. Cuvantul de multumire din partea comunitatii a fost rostit de pr. Mihail Fogoros, care i-a oferit in dar ierarhului o icoana si a anuntat intentia comunitatii de a ctitori langa biserica un asezamant socio-cultural. Cu ocazia vizitei efectuate de IPS Mitropolit Laurentiu in comunitatea de la Victoria, una dintre casele parohiale amenajate in cladirea din care s-a nascut Biserica “Sfanta Parascheva” a fost sfintita de IPS Mitropolit.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

26 Februarie 2013

Vizualizari: 1016

Voteaza:

Liturghie arhiereasca in prima biserica din orasul Victoria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE