Liturghie Arhiereasca in ziua praznuirii Sfantului Antim Ivireanul, la Ramnicu Valcea

Manifestarile dedicate cinstirii Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Ramnicului, organizate in Arhiepiscopia Ramnicului in perioada 21-27 septembrie, au culminat joi, 27 septembrie, cu Sfanta Liturghie oficiata pe o scena special amenajata in fata Catedralei Arhiepiscopale „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea, de catre un ales sobor de ierarhi, preoti si diaconi, sub protia Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Inainte de inceputul Sfintei Liturghii, de la orele 8,30, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului au fost aduse Moastele Sfintei Mucenite Filofteia de la Manastirea Curtea de Arges care au fost insotite de Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului.

Sfintele Moaste au fost primite la intrarea in curtea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfintitul Parinte Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintitul Parinte Andrei Fagaraseanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, insotiti de un sobor de preoti, diaconi, monahi si monahii.

Moastele Sfintei Mucenite Filofteia de la Manastirea Curtea de Arges au fost purtate in procesiune pana la Catedrala Arhiepiscopala, unde au fost asezate la loc de cinste, spre inchinare, in fata Catedralei Arhiepiscopale „Sfantul Ierarh Nicolae” din Ramnicu Valcea, pe un loc special amenajat, alaturi de moastele Sfantului Grigorie Decapolitul.

Dupa sosirea Sfintelor Moaște, incepand cu orele 09,30, a fost oficiata Sfanta Liturghie in sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Din soborul de ierarhi au facut parte Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfintitul Parinte Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintitul Parinte Andrei Fagaraseanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Raspunsurile la strana au fost date de Corala „Sfantul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Ramnicului condusa de Prof. Marian Cristi Stroe.

La sfarsitul Sfintei Liturghii Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilorsi Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Inaltpreasfintitul Parinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, au rostit cate un cuvant de invatatura in care au evocat personalitatea marcanta a Ocrotitorului spiritual al Ramnicului, Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Preotii si credinciosii veniti sa asiste la Sfanta Liturghie s-au putut inchina la Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul si ale Sfintei Mucenite Filofteia ale caror racle au fost asezate pe un baldachin special amenajat in fata Catedralei Arhiepiscopale, pana in dupa-amiaza zilei de astazi la orele 17.00.

La sarbatoarea de astazi au fost prezente autoritati locale si de stat, personalitati ale vietii culturale valcene, preoti, monahi si monahii, elevi seminaristi si numerosi credinciosi.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

28 Septembrie 2012

Vizualizari: 325

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca in ziua praznuirii Sfantului Antim Ivireanul, la Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul antim ivireanul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE