Lucrarile Adunarii Eparhiale ale Episcopiei Severinului si Strehaiei

La Centrul Eparhial din Drobeta Turnu Severin s-au desfasurat joi, 6 februarie, lucrarile anuale ale Adunarii Eparhiale a Episcopiei Severinului si Strehaiei. Sedinta forului ecleziastic a fost precedata de savarsirea Sfintei Liturghii arhieresti si a slujbei de Te Deum.

Lucrarile Adunarii, prezidate de Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, au avut loc in sala ,,Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial. Cei 30 de membri ai Adunarii, dintre care 20 sunt mireni, au realizat bilantul activitatilor Eparhiei din anul 2013, sub aspect teologic-educational, cultural-misionar si social-filantropic si au aprobat proiectele propuse pentru anul 2014.

La finalul intalnirii, cei prezenti au vizionat un film despre cele mai importante actiuni ale Episcopiei Severinului din 2013.Expunere sintetica asupra activitatii Eparhiei in anul 2013

In cadrul Episcopiei Severinului si Strehaiei sunt 204 parohii, deservite de 222 preoti si 76 cantareti bisericesti, functionand in cadrul a 5 protoierii: Drobeta Turnu Severin Nord, Drobeta Turnu Severin Sud, Strehaia, Vanju-Mare si Baia de Arama. Sapte slujitori ai sfantului altar desfasoara activitati de caritate in institutiile socio-medicale si in penitenciarele de pe raza judetului Mehedinti. În anul 2013 s-a pus piatra de temelie pentru doua noi lacasuri de cult, au fost sfintite doua biserici, iar in urma unor ample reparatii exterioare si interioare, prin pictare sau repictare, s-au resfintit alte 5 biserici.

Ţinand cont de indrumarile Sfantului Sinod, cu referire la intrajutorarea parohiilor sarace, din fondul pastoral eparhial, s-au acordat ajutoare in valoare de 189.600 lei, la un numar de 137 parohii din cadrul Episcopiei Severinului si Strehaiei.
În judetul Mehedinti sunt 13 asezaminte monahale.

Sub aspect cultural, Episcopia Severinului si Strehaiei, in parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, a desfasurat in perioada 3-6 iunie 2013, Simpozionul international cu tema ,,Marturisire, cinstire si recunostinta” sub genericul „Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate”, editia a VI-a. Manifestarile au fost prilejuite de proclamarea de catre Patriarhia Romana a anului 2013 ca „Anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena si Anul comemorativ al parintelui Dumitru Staniloae” la implinirea a 1700 de ani de la Edictul de toleranta religioasa de la Milano (313) si la implinirea a 110 ani de la nasterea marelui teolog Dumitru Staniloae si 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice.

In cursul anului 2013 la editura „Didahia Severin” a Episcopiei Severinului si Strehaiei au aparut 10 titluri de reviste si carti.

Corul Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei a sustinut in anul 2013 concerte atat in tara, cat si in strainatate. Una dintre actiunile remarcabile ale formatiei corale s-a desfasurat la Timisoara in cadrul spectacolului „Libertatea are chipul lui Dumnezeu”, realizat de catre actori de renume, dupa Jurnalul Fericirii, de Nicolae Steinhardt.

In anul 2013 a luat fiinta Grupul vocal folcloric “Izvorasul” al Episcopiei Severinului si Strehaiei, care interpreteaza in special folclor vechi autentic, preluat din manuscrise vechi in notatie psaltica (bisericesca bizantina). Grupul a imprimat un CD-ul “Cantece vechi oltenesti” si a fost premiat in cadrul Galei Luceafarul 2013, pentru contributia la revalorizarea cantecului vechi romanesc.

In perioada prepascala Eparhia Severinului si Strehaiei a fost gazda unui spectacol de exceptie, oferit de cel mai premiat cor bisericesc din lume in 2013, corala barbateasca Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.

Activitatile pentru copii si tineret au vizat implicarea in proiectele Patriarhiei Romane (,,Hristos impartasit copiilor”, ,,Bucuria de a fi crestin”, „Alege Scoala”), derulate si in Eparhia Severinului. De proiectele catehetice ale Patriarhiei Romane au beneficiat 1000 de copii din Mehedinti. Dintre acestia 222 de copii au premit si distinctii.

Tot pentru copii a fost realizata lunar revista ,,Didahia pentru copii si parinti”, s-au organizat pelerinaje si excursii, concursuri scolare pe teme religioase si serbari scolare cu program religios. De asemenea, prin intermediul emisiunii ,,Paharelul cu nectar”, postul de radio Lumina s-a implicat activ in 10 proiecte si programe cu caracter educativ, in care au fost implicati profesori, parinti si copii, prin incheierea unor parteneriate cu scoli si gradinite din judetul Mehedinti.

Personalul specializat al Sectorului Social Filantropic a initiat mai multe actiuni, proiecte si programe, intre care se regasesc: Proiectul FORTE - Formare trainica pentru parteneriat social, implementat de Federatia Filantropia in noua eparhii ale Patriarhiei Romane, printre care si Episcopia Severinului si Strehaiei, Alimente pentru familiile sarace, avand ca beneficiari persoanele aflate in evidenta Biroului de Asistenta Sociala. In anul ce a trecut s-a acordat o atentie deosebita persoanelor cu deficienta de vedere. In sprijinul acestora la Editura ,,Didahia Severin” au vazut lumina tiparului mai multe carti, in scriere braille. Episcopia Severinului si Strehaiei a editat revista pentru nevazatori ,,Raze de lumina”, ce a fost distribuita gratuit, Calendarul crestin ortodox pentru nevazatori, editat tot in scriere Braille si distribuit atat in Episcopia noastra cat si in alte Eparhii din tara. Cat priveste persoanele cu deficienta de auz si vorbire, pentru acestea s-a oficiat saptamanal Sfanta Liturghie in limbaj mimico-gestual. Pentru darea in folosinta a Centrului rezidential pentru persoane varstnice – Balta, in anul 2013, s-a depus la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, proiectul ”Reparare, Amenajare si Modernizare a Centrului Rezidential pentru persoane varstnice Balta”, contract de finantare care a primit raspuns favorabil. Valoarea totala a finantarii este de 619.441 lei, alocati pentru anul 2014, bani ce pot fi accesati numai prin adaugarea contributiei proprii.

In anul 2013 s-a incheiat cu succes proiectul ,,Pregatirea resurselor umane pentru valorificarea si promovarea patrimoniului cultural national”, derulat in perioada iulie 2010 - martie 2013. S-au format 250 de specialisti in domeniul muzeologiei, 80 de specialisti in gestiune bunuri culturale, au fost inventariate 150 de monumente istorice, fiind realizata o platforma online si doua muzee virtuale. De asemenea, s-au elaborat si depus trei cereri de finantare pentru proiecte strategice, proiecte care au indeplinit criteriile conformitatii administrative si eligibilitatii si se afla in ultima etapa de evaluare.

O activitate importanta s-a desfasurat prin revista ,,Didahia”, dar si prin postul de radio Lumina. In cadrul studioului video ,,Lumina” s-a realizat emisiunea TV ,,Lumina lina” si s-a editat un CD cu ,,Viata si minunile Sfantului Antonie de la Iezerul Valcii” ale carui moaste au fost aduse la hramul Catedralei Episcopale. De asemenea, s-au imbunatatit si actualizat permanent paginile de Internet ale Eparhiei: episcopiaseverinului.ro si radiolumina.ro, pe care se posteaza stiri si informatii din viata Bisericii. Si tot in acest context, amintim de existenta site-ului de misiune ortodoxa: sinaxar.ro, al carui script este preluat de peste 1000 de site-uri romanesti. De asemenea, script-ul video numit ,,Icoana zilei”, a fost preluat de peste 500 de site-uri religioase si mii de pagini de Internet.

Materiale realizate cu ocazia celor mai importante evenimente bisericesti locale au fost oferite spre difuzare posturilor locale media si dar si catre media religioasa nationala.

Cele mai importante obiective vizate pentru anul 2014:

- continuarea lucrarilor la Catedrala Episcopala;
- infiintarea unui serviciu acreditat de ingrijire la domiciliu in Drobeta Turnu Severin;
- infiintarea unui centru de servicii socio - educationale pentru copii de varsta prescolara si
scolara mica;
- infiintarea a 5 centre de tineret in parohiile din Eparhie;
- distribuirea gratuita a revistei ,,Didahia pentru copii si parinti”;
- organizarea de simpozioane cu prilejul anului 2014 ca an omagial euharistic (al Sfintei
Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si a anului comemorativ al Sfintilor Martiri
Brancoveni.
- sustinerea de concerte de catre corul Kinonia in cinstea Sfintilor Martiri Brancoveni

Multumim tuturor acelor care au sprijinit Episcopia Severinului si Strehaiei in lucrarea ei misionara, spre pastrarea dreptei credinte si in slujirea lui Dumnezeu si a semenilor.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

07 Februarie 2014

Vizualizari: 225

Voteaza:

Lucrarile Adunarii Eparhiale ale Episcopiei Severinului si Strehaiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE