Maica Stareta Evghenia Vaida a fost prohodita la Manastirea Polovragi

Obştea de maici a Mănăstirii Polovragi şi-a condus pe ultimul drum stareţa, duminică, 31 iulie, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Stavrofora Evghenia Vaida a trecut la Domnul la finele săptămânii trecute. Slujba de prohodire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Trupul maicii stareţe a fost aşezat mai apoi spre veşnică odihnă în cimitirul mănăstirii.

După o suferinţă îndelungată, maica Evghenia Vaida, stareţa Mănăstirii Polovragi, a trecut la cele veşnice, la finele săptămânii trecute. Slujba de prohodire a fost săvârşită duminică, 31 iulie, de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finele slujbei, Părintele Mitropolit a ţinut un cuvânt de mângâiere pentru cei de faţă, monahii, monahii sau simpli credincioşi, care au preţuit-o pe preacuvioasa maică stareţă Evghenia stavrofora. „De îndată ce a primit ascultarea clugăriei, maica Evghenia și-a modelat voința și lucrarea după poruncile Lui Dumnezeu, ca să fie întru totul conformă cu ceea ce Mântuitorul nostru ne spune: «Luați jugul Meu că este bun și sarcina Mea este ușoară». Purtarea de grijă față de toți, purtarea de grijă față de cei care vin și cei care pleacă, deci, credincioșii din mănăstire, toate acestea sunt în educația unui stareț sau a unei starețe. Maica Evghenia a fost o pildă de viață călugărească, de ascultare, de smerenie, de grijă pentru obștea și mănăstirea aceasta. S-a străduit zi și noapte, ca să fie cu adevărat învrednicită să primească cununa celor aleși în Împărăția lui Dumnezeu. Față de biserică și față de obștea monahală și-a făcut pe deplin datoria. A socotit întotdeauna că lucrul cel mai important este ca să se unească cu Mântuitorul Iisus Hristos, ca să primească de la Dânsul cununa Împărăției cerurilor. A trăit bucurii și necazuri deopotrivă, având în minte permanent îndemnul Mântuitorului : «îndrăzniți, Eu am biruit lumea»! Bucurie a fost atunci când în mănăstire veneau maici și surori, atunci când conducea pe cineva în Împărăția Lui Dumnezeu și, de bună seamă, când împlinea ceva în acest cinstit aşezmânt de rugăciune”, a spus IPS Părinte Irineu.

„Sufletul ei să ajungă cu drepții în Împărăția Cerurilor!”

În cuvântul de binecuvântare şi mângâiere, Părintele Mitropolit a subliniat şi suferinţa pe care maica Evghenia a purtat-o în ultima parte a vieţii. „Când am cercetat-o la spital, mi-a spus cu multă smerenie să-i dăm binecuvântare să plece! Probabil se gândea că îi mai putem prelungi suferința cu cine știe ce alte «medicamente». Într-adevăr, trei zile au mai trecut, timp în care a postit și s-a rugat, și iată că acum, în această Duminică sfântă, când toți creștinii se roagă, cinstind Sfânta Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos, și maica stareță participă la Învierea cea veșnică. Îi aducem mulțumire și Slavă Lui Dumnezeu și Îl rugăm ca maica stareță și sufletul ei să ajungă cu drepții în Împărăția Cerurilor! Să fie aşezată laolaltă cu sfinții, cuvioșii şi drepţii care au trecut din viața aceasta, în Împărăția veșnică. Așadar, să ne rugăm pentru ca sufletul preacuvioasei maicii starețe, Evghenia stavrofora, să fie primit la veşnicele locaşuri, iar pomenirea ei din neam şi în neam să fie veşnică! Amin”, a încheiat IPS Părinte Irineu.
Maica Evghenia Vaida a fost prima stareţă a cinstitului aşezământ, după redeschiderea acestuia din perioada comunistă, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu. În fruntea obştei de maici de la Polovragi, maica Evghenia s-a ostenit în lucrarea de înfrumuseţare şi restaurare a bisericii sfintei mănăstiri, pentru întreaga lucrare fiind ridicată la iangul de stavroforă. Slujba de resfinţire a sfântului locaş a avut loc de praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul sfintei mănăstiri, în anul 2012. Alături de IPS Irineu, au slujit şi Înaltpreasfinţitul Iosif, Arhiepiscopul Europei Occidentale şi Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord.

Prof. Vasile Gogonea
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

Pe aceeaşi temă

03 August 2016

Vizualizari: 221

Voteaza:

Maica Stareta Evghenia Vaida a fost prohodita la Manastirea Polovragi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE