Manastirea Bistrita isi serbeaza azi hramul

Manastirea Bistrita isi serbeaza azi hramul, cu ocazia sarbatorii 'Sfintilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana'. Manastirea Bistrita fost a fost intemeiata in anul 1402, insa, de-a lungul timpului a fost supus reparatiilor, suferind astfel modificari fata de constructiile initiale.

Din acest motiv, Manastirea are patru ctitori, amintiti de parintele arhimandrit Ciprian Zaharia, staretul sfantului lacas: 'Manastirea Bistritra este o mare ctitorie voievodala, ctitorita de Alexandru cel Bun, de la 1402. Intre timp, avem patru mari voievozi musatini, Alexandru cel Bun, dupa aceea Stefan cel Mare, Petru Rares si Alexandru Lapusneanul. Manastirea Bistrita este renumita pentru icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana. Icoana a fost donata bisericii in anul 1407 de Imparateasa Irina. Parintele ierodiacon Iosif Alexe, muzeograf la Manastirea Bistrita, ne-a oferit detalii: 'Important este ca la 1407, manastirea primeste in dar o icoana facatoare de minuni a Sf. Ana cu prunca Maria in brate, daruita de Imparateasa Bizantului, Irina, daruita Doamnei Ana, prima sotie a domnitorului Alexandru cel Bun. Aceasta sfanta icoana, pana in zilele noastre, si-a aratat puterea, pentru ca de cate ori au fost nenorociri sau calamitati, ea a fost scoasa in procesiune si de atatea ori, pe masura credintei oamenilor, Sf. Ana a mijlocit si a ajutat. Ne apropiem cu evlavie, cu inima zdrobita, cum spune Psalmistul, incat pe masura credintei fiecaruia se realizeaza rugaciunea lui, daca a fost facuta din suflet si dupa binele pe care Dumnezeu stie sa ni-l dea, dupa iconomia Lui, si nu dupa ratiunea noastra care este limitata si nu stim noi sa deosebim, intr-un anumit plan, binele de rau'. La Manastirea Bistrita a fost tuns in monahism si PF Parinte Teoctist. Manastirea mai are ca hramuri sarbatoarea 'Adormirii Maicii Domnului' si 'Izvorul Tamaduirii'.

Un alt sfant lacas care este astazi in sarbatoare este si Biserica Barnovschi, din Iasi. Cu ocazia hramului sfantului lacas, se comemoreaza si implinirea a 372 de ani de la martiriul domnitorului moldovean Miron Barnovschi, ctitor al Bisericii. Parintele Dumitru Nichifor, paroh al Bisericii Barnovschi ne-a oferit mai multe detalii despre istoricul acestui sfant lacas: 'Biserica Barnovschi exista, in plan topografic, in centrul civic al Iasului; este ctitoria domnitorului Miron Barnovschi, care a domnit intre 1626-1629. Asa cum ne spune chiar cronicarul sau chiar nepotul sau, Miron Costin, ca nici un domnitor intru asa scurta domnie n-a ctitorit atatea biserici cate a ctitorit domnitorul Miron Barnovschi. Pe langa Biserica Barnovschi, zidita in 1627, avem Manastirea Barnova, care este tot ctitoria domnitorului, iar in Iasi mai avem si Biserica Sf. Ioan Botezatorul. Sigur ca, nu se stie cand a fost demolata sau inchisa aceasta manastire, pentru ca nu avem un document in acest sens, dar cert este ca, o vreme, a fost resedinta a patriarhilor din Orient, care erau in trecere prin Moldova. Era si un puternic centru de cultura, pentru ca era o scoala puternica in vremea aceea, la care studiau toti fiii de domni si fiii de mari boieri, care ulterior a fost demolata. Arhitectura care este astazi a bisericii n-a fost cea de la inceput. Ulterior, a suferit multe modificari, au fost foarte multe cutremure, de multe ori a ars si centrul orasului, iar pentru faptul ca devenisera resedinta a patriarhilor din Orient, s-a marit naosul, pentru ca mijlocul naosului era asemanator cu Manastirea Barnova, erau coloane care delimitau naosul de sala mormintelor, iar actualmente, pridvorul inchis al bisericii era, pe vremea aceea, deschis si, ulterior, a aparut in secolul al XIX-lea, pridvorul care este la ora actuala, cu sase coloane, din fata bisericii'.

Parintele paroh Dumitru Nichifor ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu care se mai pastreaza la Biserica Barnovschi: 'La ora actuala avem o catapeteasma de valoare cu icoane care sunt inscrise, un numar de 40 icoane, in lista monumentelor istorice si, acum cativa ani in urma, a fost o comisie care a facut fise speciale pentru aceste obiecte de valoare, avem un epitaf de pe timpul lui Barnovschi si mama sa, Elena, sau calugarita Elisabeta, epitaf care a fost facut din catifea cu fir de aur, actualmente se afla la Ministerul Culturii, la Muzeul National. Al doilea obiect de valoare al bisericii este un epitaf cusut cu fir de argint, foarte frumos, lucrat de pe timpul tot al lui Barnovschi, pe care il tinem si l-am avut si la o expozitie de la Palatul Culturii. Restul sunt obiecte din argint, din metal comun, lucrate in aur, o Evanghelie cu copertile suflate in aur. Deci, obiectele liturgice ale bisericii sunt din metal suflate in aur si argint, lingurite si tot felul de obiecte.

Dar, cele mai de valoare obiecte sunt, dupa cum spuneam, catapeteasma si acest epitaf pe care il avem la biserica, in lada special amenajata, asa cum prevede legea, ca sa fie conservate si protejate pentru a nu se deteriora'.

.
Pe aceeaşi temă

08 Septembrie 2014

Vizualizari: 710

Voteaza:

Manastirea Bistrita isi serbeaza azi hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE