Manastirea Ciucea in straie de sarbatoare

Printre asezamintele monahale care isi sarbatoresc hramul la Nasterea Maicii Domnului se numara si Manastirea de la Ciucea, ctitoria poetului Octavian Goga. Slujbele prilejuite de hram au inceput si aici cu o zi inainte. Astazi, Sfanta Liturghie a fost oficiata de exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, ca delegat al Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care a tinut la final cuvantul de invatatura, fiind inconjurat de un sobor de 12 preoti, intre care doi invitati din Mitropolia de Veria Grecia, parintele arhimandrit Sosipatru si parintele arhimandrit Grigorie.

Ctitorul manastirii Ciucea este poetul Octavian Goga, cel care, in anul 1920, a cumparat de o vaduva, castelul care era intr-o desavarsita ruina, iar Goga l-a restaurat in intregime, dupa planul initial. In acea vreme localitatea Ciucea era de confesiune greco-catolica, iar poetul, fiu de preot ortodox, a dorit foarte mult sa aiba si un locas pentru sufletul sau si a adus o bisericuta din lemn de stejar. Fiind mai mult plecat, poetul s-a gandit ca ar fi bine sa functioneze aici o manastire de calugari intelectuali care sa aiba preocupari carturaresti cu oameni instruiti in acest domeniu.

„A reusit sa puna in aplicare planul sau, insa a trecut la Domnul. In 1939 a luat fiinta o manastire dar nu de calugari, ci de maici, indeletnicindu-se si cu tesutul covoarelor. In 1945, din motive istorice si politice, maicile au fost nevoite sa plece de la Ciucea, ramanand cate o maicuta sa aiba grija de intreg domeniul. In anul 1967, Veturia Goga a donat Statului intreg domeniul, nemaitinand cont de dorinta sotului ei, cu conditia ca ea sa ramana acolo. A lucrat la mausoleu in conditii foarte grele, dar a dorit sa ridice un mausoleu in memoria sotului ei”, a precizat maica stareta Inocentia Filip.

Prin grija vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, in 1993 s-a incheiat un protocol pentru 20 de ani, prin care o parte din domeniul de la Ciucea a revenit Arhiepiscopiei Clujului, gazduind manastirea. In prezent la manastirea Ciucea sunt 6 vietuitoare.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

09 Septembrie 2011

Vizualizari: 262

Voteaza:

Manastirea Ciucea in straie de sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE