Manastirea Dervent isi sarbatoreste hramul

Vineri, 25 aprilie, de praznicul Izvorului Tamaduirii, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie de hram la manastirea Dervent, incepand cu ora 9.00. Apoi, cei prezenti vor merge in procesiune la Izvorul tamaduitor, unde va fi oficiata slujba de sfintire a apei, Aghiasma Mica.

Izvorul Tamaduirii este un praznic inchinat Maicii Domnului, serbat in vinerea din Saptamana Luminata. Sarbatoarea aminteste de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecuta cu un orb aflat intr-o padure.

Conform traditiei, inainte de a ajunge imparat, pe cand Leon cel Mare se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului s-a intalnit cu un batran orb care i-a cerut apa. La indemnul Maicii Domnului a inaintat in padure si a gasit un izvor din care i-a dat orbului apa. Dupa ce orbul si-a potolit setea si Leon l-a spalat pe fata cu acea apa, pe data omul s-a vindecat. Dupa ce a ajuns imparat, pentru a-i multumi Maicii Domnului, Leon cel Mare a construit o biserica langa Izvorul tamaduitor, aproape de Constantinopol (azi Istanbul).

Sarbatoarea dateaza de la jumatatea primului mileniu crestin, generalizandu-se in intreaga Biserica Ortodoxa. In aceasta zi in biserici sau la izvoare se face slujba de sfintirea mica a apei.

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

.
Pe aceeaşi temă

24 Aprilie 2014

Vizualizari: 1933

Voteaza:

Manastirea Dervent isi sarbatoreste hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE