In zilele de 2 - 5 iunie 2012, in localitatea Serbanesti-Stefanesti, au avut loc manifestari culturale, stiintifice si duhovnicesti menite sa celebreze 266 de ani de la ctitorirea Fostei Manastiri Morunglavu si comemorarea a 100 de ani de la trecerea la Domnul a lui Spiru Haret.
Manifestarile au debutat sambata cu Sfanta Liturghie urmata de slujba parastasului pentru ctitori.Luni, 4 iunie s-a derulat Concursul scolar cu tema „Teodor Balasel formator de cultura si marturisitor al credintei stramosesti”.
Astazi, 5 iunie, la Fosta Manastire Morunglavu, a avut loc Sfanta Liturghie urmata de slujba parastasului pentru ctitori, Cercul preotesc cu tema: „Practici neortodoxe cu privire la Taina Sfantului Maslu”, comunicare sustinuta de Pr. Ioan Lazarescu si Simpozionul stiintific: „Manastirea Morunglavu, de-a lungul istoriei.
Cuvantul de deschidere a fost rostit de Parintele paroh Ioan Lazarescu si prof. Florin Epure, directorul DJCPN Valcea, organizatorii acestei manifestari.
De asemenea parintele Iulian Madalin Busaga, protopop de Dragasani a transmis cuvatul Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului: „Este foarte important ca manifestarile dedicate Centenarului Spiru Haret (1912-2012) sunt organizate de institutiile spirituale, culturale si educationale ce stiu sa puna in valoare activitatea inaintasilor vrednici de pomenire. Biserica si Scoala, doua institutii care au preocupari comune au fost slujite de Spiru Haret in dorinta de a cultiva fiinta neamului romanesc. Dragostea crestina a ilustrului-invatat Spiru Haret s-a manifestat in dorinta si lucrarea de luminare a poporului roman. Conlucrarea lui ca ministru cu preotimea Bisericii noastre a dus la realizarea unor numeroase programe culturale-educationale in folosul satelor romanesti (si ma refer aici la infiintarea de scoli, biblioteci, cercuri culturale, coruri scolare si bisericesti, reviste, etc.). Aplecarea lui Spiru Haret spre patrimoniul spiritualitatii romanesti de la sate a redimensionat capacitatea creativa a poporului nostru cultivand dragostea de frumos, arta, educatie si sacralitate. In spiritul acestor actiuni, si acum la implinirea a 100 de ani de la trecerea lui Spiru Haret in eternitate, slujitorii sfintelor altare valcene sunt chemati sa contribuie, alaturi de reprezentantii invatamantului scolar judetean si de institutiile culturale valcene, sa reinnoiasca in spirit creativ testamentul haretian”.
Comunicarile stiintifice au fost sutinute de Pr. Ioan Lazarescu, „Manastirea Morunglavu, trecut si prezent”; Prof. Ilie Rotaru, „Teodor Balasel formator de cultura”; Prof. Ovidiu Dinca, „Rolul Manastirii Morunglavu in framantatul an 1821”; Prof. drd. Florin Epure, „Matei Morunglavu”.
Manifestarile s-au incheiat cu Festivitatea de premiere a concursului „Teodor Balasel formator de cultura si marturisitor al credintei stramosesti”.
„Fosta Manastire Morunglavu, care figureaza ca monument istoric in lista patrimoniului cultural national, din localitatea serbanesti (stefanesti, judetul Valcea), este ctitoria boierului Matei Morunglavu, fiul diaconului Dumitrascu si jupanita Maria, la anul 1746. In testamnetul sau, jupan Matei Morunglavu spunea ca: “(.) nefacand feciori, am facut acest schit, in loc de fecior”. Tot in actul testamentar, ctitorul a lasat “cu limba de moarte” ca niciodata sa nu se aleaga staret dintre straini, ci numai din randul monahilor romani. La o anumita vreme, probabil dupa moartea sotiei, Matei Morunglavu alege calea calugariei sub numele de Metodie. A adormit intru Domnul la 14 septembrie 1756 si a fost ingropat in biserica sa, fara nicio piatra de mormant. Ansamblul monastic de la serbanesti a jucat un rol important in timpul „zaverei” de la 1821. Aici au poposit pandurii lui Tudor in drumul catre Bucuresti si tot aici si-au stabilit turcii cartierul general inainte de luptele care s-au purtat la Dragasani si Zavideni”, a spus directorul Florin Epure.
Sursa: arhiram.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.