Manastirea Petru Voda are un nou staret

Protosinghelul Hariton Negrea este noul staret al Manastirii Petru Voda din Arhiepiscopia Iasilor. Slujba de instalare a avut loc sambata, la finalul Vecerniei Mici savarsite de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, informeaza "Ziarul Lumina".

Sambata, 27 iulie 2013, in ziua praznuirii Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, dupa savarsirea Sfintei Liturghii si a Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele vesnice a parintelui arhimandrit Justin Parvu, a avut loc in Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ a Manastirii Petru Voda hirotesia intru staret a parintelui protosinghel Hariton Negrea, de catre IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La emotionantul moment a fost prezent si arhim. Nichifor Horia, staretul Manastirii "Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi si exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, alaturi de obstea manastirii si de numerosi credinciosi.

Dupa slujba de instalare, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a tinut un scurt cuvant de folos, in care a subliniat necesitatea continuarii la Manastirea Petru Voda a lucrarii duhovnicesti incepute de parintele Justin: "Sa primeasca Dumnezeu rugaciunea pe care am inaltat-o preasfantului Sau nume pentru lucrarea frumoasa si grea deopotriva ce-l asteapta pe noul parinte staret Hariton, intru slujirea acestei sfinte manastiri. Sa primeasca Dumnezeu rugaciunea noastra, ca ea sa fie izvor de binecuvantare pentru parintele staret si pentru obstea acestei sfinte manastiri, pentru ca parintele arhimandrit Justin sa se bucure si sa se odihneasca sufleteste in imparatia cerurilor, vazand ca lucrarea inceputa de sfintia sa este continuata spre slava lui Dumnezeu, spre bucuria credinciosilor si spre mantuirea parintilor din manastire“.

La final, obstea manastirii a luat binecuvantare de la noul staret, dupa care toti cei prezenti, in frunte cu IPS Teofan, au mers la mormantul parintelui Justin, unde a fost savarsita o scurta rugaciune de pomenire.

Amintim ca in data de 31 mai 2013, parintele Justin Parvu a hotarat ca urmatorul staret al Manastirii Petru Voda sa fie parintele Hariton Negrea, duhovnicul Manastirii Durau. Parintele arhimandrit a precizat ulterior ca vrea ca aceasta dorinta a sa sa fie cunoscuta tuturor si sa nu se treaca vreodata peste ea, spunand: "Nu doresc pe altcineva“. Parintele Hariton Negrea a raspuns la momentul respectiv ca se va conforma acestei dorinte, din ascultare fata de duhovnicul sau.

Cine este parintele Hariton Negrea

Parintele Hariton Negrea a imbratisat viata monahala in anul 1996, intrand ca frate in obstea Manastirii Petru Voda. In anul 1998, dupa doi ani de ascultare, a fost tuns in monahism, de catre parintele Justin Parvu, primind numele Hariton. In acelasi an, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, l-a hirotonit pe noul monah in slujirea de preot duhovnic pe seama Manastirii Durau. Parintele a primit aceasta misiune ca ascultare din partea duhovnicului sau, parintele Justin Parvu.

Vreme de aproape 16 ani, intre 1998-2013, parintele Hariton Negrea a slujit si a indrumat duhovniceste credinciosii in Manastirea Durau, in tot acest timp pastrand o legatura foarte stransa cu parintele Justin Parvu, la care s-a spovedit periodic, si cu Manastirea Petru Voda, manastirea sa de metanie. Dupa numirea sa ca director al Centrului Cultural-Pastoral "Sfantul Daniil Sihastrul“, situat in incinta Manastirii Durau, parintele Hariton Negrea, in semn de recunostinta pentru ostenelile sale, a fost ridicat la rangul de protosinghel.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

02 August 2013

Vizualizari: 780

Voteaza:

Manastirea Petru Voda are un nou staret 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE