Manifestari religioase si culturale in Arhiepiscopia Clujului

In luna noiembrie a acestui an se vor implini 80 de ani de la sfintirea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Asezata in centrul capitalei culturale a Transilvaniei, Catedrala arhiepiscopala a Vadului, Feleacului si Clujului a fost construita intre anii 1923-1933, din initiativa si cu contributia speciala a vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan. La inceput de secol XX s-a reusit atat construirea Catedralei eparhiale din inima Clujului, cat si reactivarea stravechiului scaun episcopal de la Vad si Feleac. De la acest eveniment istoric se implinesc in acest an, 525 de ani. Episcopia de la Vad, infiintata acum mai bine de 500 de ani este precursoare a Arhiepiscopiei si Mitropoliei Clujului.



Pentru a marca cele doua evenimente Mitropolia Clujului, cu binecuvantarea IPS Parinte Andrei va organiza in perioada 2-3 noiembrie 2013 o serie de manifestari religioase si culturale. Sarbatoarea va debuta sambata, 2 noiembrie, cu un simpozion intitulat Mitropolia de la Feleac, 525 de ani de la prima mentiune documentara. Duminica, 3 noiembrie in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca va fi oficiata Sfanta Liturghie in sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Despre manifestari ne ofera amanunte Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei: "Pe 3 noiembrie se implinesc 80 de ani de cand a fost sfintita catedrala noastra mitropolitana, prin ravna, prin osardia Episcopului Nicolae Ivan si a celor ce l-au sprijinit. Aceasta lucrare frumoasa si foarte importanta pentru municipiul Cluj-Napoca era desavarsita in 1993 si a urmat sfintirea ei. Asa ca se cuvine la 80 de ani de atunci sa punctam momentul duminica, 3 noiembrie 2013. Sarbatoarea va fi anticipata sambata de un simpozion, care va marca implinirea a 525 de ani de la intemeierea Arhiepiscopiei noastre, a Mitropoliei noastre de catre Sfantul Voievod Stefan cel Mare, dar atunci resedinta ei era la Feleac. Vom da slava Lui Dumnezeu si ne vom aduce aminte cu drag de inaintasii nostri care ne-au propovaduit Cuvantul Lui Dumnezeu si zice Sfantul Apostol Pavel, uitandu-ne la credinta lors sa le urmam virtutile”.

Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

29 Octombrie 2013

Vizualizari: 636

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE