Mare sarbatoare la 'biserica tinerilor' din Pojorata II

Peste 500 de credinciosi au participat duminica, 9 ianuarie, la slujba Sfintei Liturghii, oficiata de Inalt Preasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, in parohia Pojorata II, Protopopiatul Campulung Moldovenesc. Traditia din ultimii ani este ca hramul Bisericii “Sfantul Ioan Botezatorul”, construita in ultimii zece ani cu sprijinul credinciosilor din parohie si al autoritatilor, sa fie serbat in prima duminica dupa cinstirea Inaintemergatorului Domnului, cu participarea IPS Pimen.


Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” a parohiei Pojorata II a imbracat straie de sarbatoare pe 7 ianuarie, cand si-a cinstit ocrotitorul. Cu acest prilej a fost oficiata slujba Utreniei, Sfanta Liturghie si Parastasul pentru cei adormiti. De cativa ani, hramul acestui sfant lacas se tine in Duminica dupa Botezul Domnului. Enoriasii se pregatesc pentru acest eveniment si vin in numar mare la slujba, mai ales ca Sfanta Liturghie este oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Pimen.

Ieri-dimineata, in jurul orei 9:00, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a fost asteptat la intrarea in parohia Pojorata II de calareti imbracati in straie populare. De aici pana la biserica ierarhul a mers cu trasura cu cai.

In fata lacasului de inchinaciune chiriarhul a fost intampinat, in glasul buciumelor, de soborul de preoti si de copiii imbracati in costum national. La sfarsitul Sfintei Liturghii, Inalt Preasfintitul Pimen a citit o rugaciune de dezlegare si i-a miruit pe toti credinciosii. Corul de copii al parohiei Pojorata II a sustinut un concert de colinde.

 

In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, Inalt Preasfintitul Parinte Pimen a vorbit despre semnificatiile Evangheliei din Duminica dupa Botezul Domnului, facand referire la pocainta. “Dumnezeu a facut indemn la pocainta si prin glasul proorocilor, dupa cum putem citi in Vechiul Testament. Oamenii gresesc, dar trebuie sa se pocaiasca, sa se intoarca de la calea pacatului, la calea virtutii. Intoarcerea de la pacat la virtute este o lucrare permanenta. Clipa de clipa trebuie sa ne aducem aminte de poruncile lui Dumnezeu si sa avem in constiinta noastra ca El este prezent pretutindeni. Omul face pocainta cand merge sa se spovedeasca, cand se asaza la rugaciune in fata sfintei icoane, cand merge la biserica, cand isi cere iertare fata de semeni, cand da la o parte lenea, viclesugul si minciuna. Lumea in care traim este tulburata pentru ca L-a parasit pe Dumnezeu si s-a indepartat de poruncile Tatalui Ceresc. Atunci cand oamenii sunt tulburati si stramtorati cad in deznadejde, nedandu-si seama ca trebuie sa se indrepte catre scaunul de spovedanie. Viata noastra traita in adevarul ei este una de pocainta, de intoarcere permanenta la poruncile lui Dumnezeu. Pocainta este o stare de bucurie sufleteasca pentru ca nu se mai simte osteneala sau lipsurile. Daca pacatul aduce mahnire, pocainta aduce bucurie. Omul care se caieste permanent realizeaza permanent tot ceea ce este frumos si bine. Cu sufletul indreptat catre pocainta fratiile voastre ati realizat aceasta frumoasa biserica si casa sociala. Starea de pocainta a oamenilor a ajutat ca in Bucovina sa se ridice aceste frumuseti nemuritoare, bisericile din lemn sau din zid. Iata costumele nationale sunt inca purtate in zilele de sarbatoare”, a spus Inalt Preasfintitul Pimen.


Parintele paroh Dumitru Besliu si-a exprimat bucuria de a-l avea in mijlocul credinciosilor din parohia Pojorata II pe Inalt Preasfintitul Pimen. “Ne-am bucurat de binecuvantarile Inalt Preasfintiei Sale. Pentru comunitatea noastra este zi de mare sarbatoare, de comuniune si de bucurie. In duminica in care sarbatorim iesirea Mantuitorului Hristos la propovaduire noi il avem in mijlocul nostru pe IPS Pimen. Ne-am bucurat de incurajarile si binecuvantarile Inalt Preasfintiei Sale in urcarea noastra spre o viata spirituala mai buna, mai sfanta, mai inalta. Sa ne rugam lui Dumnezeu ca harul Sau sa fie pururea cu noi pentru a ne mantui sufletele”, s-a exprimat pr. paroh Dumitru Besliu, care a multumit pentru prezenta soborului de preoti si credinciosilor.

Enoriasii care au participat la serbarea hramului Bisericii “Sfantul Ioan Botezatorul”, multi dintre ei imbracati in costume nationale, au marturisit ca an de an participa cu mare bucurie la Sfanta Liturghie, in duminica cand sfantul lacas isi cinsteste ocrotitorul. “Vin de fiecare data la hramul bisericii noastre. Ma rog la Dumnezeu, care ma ajuta si imi arata tot ce trebuie sa fac. A fost o atmosfera deosebita astazi la Sfanta Liturghie. Ne mandrim cu biserica din parohia noastra pentru ca este frumoasa si deosebita. Biserica plina de credinciosi este cea mai frumoasa. Cu cat ne rugam mai mult si mai multi, cu atat mila lui Dumnezeu vine asupra noastra”, a declarat Viorica Raia. “Este o traditie ca in preajma sarbatorilor de iarna Inalt Preasfintitul Parinte Pimen sa vina in parohia noastra, cu atat mai mult cu cat serbam hramul bisericii. Ne-am straduit mereu sa-l primim pe ierarhul nostru asa cum se cuvine. Ca de fiecare data slujba Sfintei Liturghii a fost deosebita. Dorim ca Dumnezeu sa ne dea sanatate pentru a participa cu totii si anul viitor”, ne-a spus si Ioan Raia.


Piatra de temelie a Bisericii “Sfantul Ioan Botezatorul” a fost pusa in 2001, iar in toamna aceluiasi an a fost finalizat demisolul sfantului lacas. Anul urmator, constructia din zidarie, in plan tricong, in stil moldovenesc, a ajuns pana la cota de opt metri. Altarul lacasului de inchinaciune a fost sfintit de catre Inalt Preasfintitul Pimen la hramul din anul 2007, iar de atunci slujbele se oficiaza in biserica mare. In prezent pictorul Valeriu Dolgher, impreuna cu echipa sa, lucreaza la pictura in tehnica fresca. Icoanele de pe catapeteasma sunt aurite, fiind lucrate manual. In anul 2004 a fost ridicat un centru social, care urmeaza sa fie dotat cu biblioteca, calculatoare, sala de mese, cabinet medical, farmacie. Aici se vor derula tabere de vara pentru copiii din parohie sau pentru cei care vor veni in vacanta din strainatate. Cladirea centrului social cuprinde si clopotnita, intreaga arhitectura a ansamblului parohial de la Pojorata II, apartinand parintelui paroh Dumitru Besliu. “Lucrarile au decurs repede, pentru ca am fost sprijiniti de credinciosii din parohie, de Primaria comunei Pojorata, de Consiliul local Pojorata si de Guvernul Romaniei. Anul trecut s-a reusit amenajarea unei sali de mese in centrul social, unde vor primi doua mese pe luna cei nevoiasi. Bucuria este mare pentru ca eu consider aceasta biserica una a tinerilor pentru ca ei au fost cei care s-au jertfit mult. La descarcarea caramizii sau la turnarea betoanelor au venit cu dragoste, cu bucurie, iar acest lucru mi-a dat un si mai mare elan”, ne-a marturisit pr. Dumitru Besliu. Parohia are o stransa colaborare cu Scoala Generala Pojorata, aflata langa biserica, sprijinind mereu initiativele extrascolare initiate de profesori.


Desi este nou infiintata, parohia are un cor de copii si tineri. In timpul anului, parohia ii sprijina pe copiii sau batranii nevoiasi, mai ales la marile sarbatori. Credinciosii din parohie au ridicat in anul 2008 o casa pentru o familie de sinistrati din localitatea Scheia, judetul Suceava. Oamenii raspund in continuare chemarii Bisericii, fiind legati de traditiile crestinesti pe care le-au mostenit de la inaintasii lor. Pomenirea la mormintele celor adormiti se face in fiecare an, pe 8 septembrie. Este o adevarata sarbatoare pentru intreaga comunitate. Vin credinciosi din toate colturile tarii, dar si din strainatate, pentru ca parohia pastreaza cu sfintenie comuniunea dintre cei vii cu cei care au plecat la Domnul. Localnicii din Pojorata acorda o importanta deosebita sarbatorilor de iarna, cand participa in numar mare la Sfanta Liturghie si merg sa colinde sau sa ure. “Sunt bucuros pentru ca oamenii din parohie sunt credinciosi si au frica de Dumnezeu si dragoste fata de sfanta biserica. Au fost mereu alaturi de mine si tin sa-mi indrept gandul de recunostinta fata de ei. Comunic extraordinar cu enoriasii, fiind nu doar preotul satului, ci si prietenul lor. Stiu necazurile si bucuriile fiecaruia. Consider ca intr-o parohie preotul trebuie sa-L slujeasca pe Dumnezeu si pe oameni”, a explicat pr. paroh Dumitru Besliu.

S-a obisnuit ca hramul parohiei Pojorata II sa fie sarbatorit in prima duminica dupa sarbatoarea Soborului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului. Atunci, enoriasii de toate varstele participa intr-un numar mult mai mare la Sfanta Liturghie, care a fost oficiata in ultimii patru ani de Inalt Preasfintitul Pimen. Parohia isi aduna in fiecare an, la hram, si fiii ei de departe, plecati la munca peste hotare, cu care parintele paroh pastreaza o legatura stransa. “Tin legatura cu ei prin scrisori, telefoane, si astfel sunt mereu la curent cu problemele pe care le intampina. Deseori le trimit carti de rugaciuni, calendare sau reviste editate de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor”, spune parohul de la Pojorata II. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

09 Ianuarie 2011

Vizualizari: 628

Voteaza:

Mare sarbatoare la 'biserica tinerilor' din Pojorata II 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE