Mesajul Inaltpreasfintitului Mitropolit Andrei la trecerea la Domnul a parintelui Arsenie Papacioc

La aflarea vestii despre trecerea in vesnicie a parintelui arhimandrit Arsenie Papacioc, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, a transmis un mesaj.

"Parintele Arsenie Papacioc a trecut la Domnul.

Incet-incet, pleiada marilor duhovnici care au luminat tara noastra se muta pe celalalt taram. Cei ce l-au cunoscut isi dau seama ce om de valoare a fost. Din darul lui Dumnezeu, in 1972, pe cand eram inginer la dublarea liniei ferate Teius-Vintu de Jos, iar peste saptamana stateam in Alba Iulia, l-am intalnit la Catedrala Reintregirii pe fratele Petrica Jinaru, astazi parintele Paulin; si mi-a vorbit despre parintele Arsenie Papacioc.

Impreuna ne-am dus sa-l vedem la manastirea Dintr-un Lemn, acolo unde era duhovnic.

Si atunci, inca laic fiind, am perceput ce mare personalitate duhovniceasca am in fata. Am realizat mai tarziu ca este un marturisitor al lui Hristos, suferind greu in temnitele comuniste, facand parte din elita duhovniceasca a tarii pe care comunistii au inchis-o. Totusi, Dumnezeu i-a dat viata si in 1964 a fost eliberat. Asa cum s-a petrecut cu multi altii, o perioada de timp a pastorit ca preot in parohii izolate. Din binecuvantarea Celui de Sus, a pastorit si in eparhia noastra, in eparhia Clujului, la Filea de Sus. Mai apoi, a ajuns duhovnic la manastirea Dintr-un Lemn, iar in cele din urma la Manastirea Sfanta Maria de la Techirghiol. Peste tot a lasat multa lumina. A avut nenumarati fii duhovnicesti, inclusiv dintre ierarhii nostri, si o buna perioada de timp mi-a fost chiar mie duhovnic. Acum, cand se muta la Dumnezeu, realizam ca pe pamant avem un om al lui Dumnezeu mai putin, dar in cer avem un rugator in plus.

Multe lucruri frumoase a spus parintele Arsenie Papacioc! O apoftegma, insa, pe care o repeta mereu, n-ar trebui sa o uitam niciodata. Zicea sfintia sa: „Daca tineretea ar sti si daca batranetea ar putea!”. Ce cugetare profunda! „Daca tineretea ar sti si daca batranetea ar putea!”. Din pacate, la tinerete nu stim multe, desi le-am putea face si, daca nu ne calauzeste cineva sa incepem la timp viata duhovniceasca, nu putem realiza lucrurile cate le-am realiza daca am sti; iar batranetea nu mai poate din punct de vedere fizic.

A mai spus si alte lucruri, de pilda: „Vesnicia poate fi ascunsa intr-o clipa si orice suspin poate fi o rugaciune”. Cei ce au cules cugetarile lui intelepte, de-a lungul timpului au redactat mai multe carti; si scrisorile catre fiii duhovnicesti, si cugetarile lui spirituale, toate sunt de mare folos. „Duhovnicul de la malul marii”, asa cum il numeau unii, a lasat multa lumina, multa mangaiere, multa pace!

Am zis ca acum, cand se muta in eternitate, realizam ca saracim din punct de vedere spiritual, ca si cu toti duhovnicii acestia mari: asa s-a intamplat cand a plecat parintele Paisie Olaru, cand a plecat parintele Ilie Cleopa, cand a plecat parintele Teofil de la Sambata, cand a plecat parintele Ioan Iovan de la Recea si multi altii.

Numarul lor se imputineaza, insa ne punem nadejdea in bunul Dumnezeu, care niciodata n-a lasat Biserica Sa! El sa-i faca parte de odihna in Imparatia Sa. Iar noi nadajduim ca odata ne vom revedea in Imparatia lui Dumnezeu, unde nu va fi nici durere, nici suspinare, ci viata fara de sfarsit".


Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

.

21 Iulie 2011

Vizualizari: 836

Voteaza:

Mesajul Inaltpreasfintitului Mitropolit Andrei la trecerea la Domnul a parintelui Arsenie Papacioc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE